I sommar smäller det. Intel lanserar sin första 10-kärniga CPU för ”konsumenter”. Prislappen är dock allt annat än konsumentvänlig och landar på smått obscena 15 000 kronor.

15 000 kronor. 15 000 spänn eller 15 lax. Intels prislapp på entusiastprocessorn Intel Core i7-6950X är en hissnande summa pengar och har fått många med mig att klämma lite extra hårt på kylpaststuben. Utvecklingen är både överraskande men inte minst tråkig och oroväckande för konsumenter.

Ett tydligt trendbrott

Om vi skruvar tillbaka klockan något kan vi återgå till november 2015 när vi rapporterade om de första skarpa ryktena kring Intels första 10-kärniga entusiastprocessor Core i7-6950X. Vi visste då att processorn skulle baseras på Intels kommande 14-nanometer Broadwell-E-arkitektur och att den skulle bli en uppskalning av nuvarande 8-kärniga flaggskeppet Core i7-5960X. Lanseringen sades vara satt till andra kvartalet 2016 och prissättningen väntades hålla den trend Intel lagt upp för tidigare lanseringar inom entusiastsegmentet. Från drygt 4 000 kronor för instegsmodellen upp till drygt 10 000 kronor för flaggskeppet.  För några veckor sedan kom chocken.

Läs även: Intel Broadwell-E – Allt om Intels entusiastprocessorer

Intel har för första gången på 6 år bestämt sig för att höja prislappen på sin kraftfullaste entusiastprocessor och inte med några enstaka hundralappar. Det räcker inte ens att skjuta till vår högsta sedelvalör med en pillemariskt leende Dag Hammarskjöld på framsidan. Nej Intel har enligt senaste interna prislistor satt ett riktpris på 1 500 dollar, med andra ord en prisökning på 50 procent. En siffra som skapade rabalder inte bara bland er läsare utan i allra högsta grad inom redaktionen på NordicHardware. Det hela slutade i en serie frustrerande telefonsamtal och ryckande i branschkontakter vilket slutade i ett bittert konstaterande. Intels nuvarande prislista sätter mycket riktigt Core i7-6950X som den i särklass dyraste entusiastprocessorn någonsin.

Broadwell-E

Intels CPU-arkitekturer för HEDT-plattformen

Historisk överblick av Intels alla Core- i7-serier för "High Performance DeskTops".
ArkitekturLanseringFlaggskepps CPUMax CPU-kärnorTeknikListpris (toppmodell)
Broadwell-E2016Intel Core i7-6950X10 st.14nm1500 USD
Haswell-E2014Intel Core i7-5960X8 st.22nm999 USD
Ivy Bridge-E2013Intel Core i7-4960X6 st.22nm999 USD
Sandy Bridge-E2011Intel Core i7-3970X6 st.32nm999 USD
Gulftown2010Intel Core i7-990X6 st.32nm999 USD
Bloomfield2009Intel Core i7-975 EE4 st.45nm999 USD

Det går att raljera i omgångar om varför Intel väljer att höja prislappen på sitt flaggskepp i den redan smärtsamt kostsamma HEDT-plattformen (High Performance Desktop). Visst är det Intels första 10-kärniga konsumentprocessor och likaså den första tillverkad med 14-nanometerteknik. Men Intel har gjort liknande framsteg tidigare och ändå hållit fast vid sitt riktpris på 999 dollar för sina flaggskepp. Att prisökningen är så massiv är också svårt att förklara men en aspekt är helt glasklar – Intel behöver tuffare konkurrens på CPU-marknaden.

AMD:s dyraste CPU kostar en sjättedel

Intel har länge kunnat sätta sina egna spelregler och trots, eller kanske på grund av, större nedskärningar inom företaget ser vi nu alltså ett illavarslande trendbrott i företagets prissättning. Intels prissättning för den förhållandevis smala entusiastplattformen behöver inte betyda en liknande utveckling för företagets övriga processorsortiment. Den pulvriserar dock en mur som tidigare känts ganska skyddande – en konsumentprocessor prissatt över 1 000 dollar.

AMD har egentligen aldrig kunnat hota Intels HEDT-plattform men när företagets dyraste konsumentprocessor idag kostar 2 300 kronor och kräver ett mindre kärnkraftverk att driva är det uppenbart att det blir problem för konsumenter.

Läs även: Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer

AMD kommer i slutet av året att lansera, eller åtminstone presentera, sina första Zen-baserade processorer. Företaget lovar en 40-procentig prestandaökning vid samma klockfrekvenser som dagens Bulldozer-besläktade arkitekturer. Det är tveksamt om det räcker för att kontra Intels snabbaste processorer på entusiastmarknaden men för konsumenters och inte minst oss entusiasters skull håller jag mina två tummar för att man kommer så nära det bara går.

AMD behöver Zen och vi behöver AMD.

Vad tycker du som konsument och datoranvändare om utvecklingen på CPU-marknaden? Kom gärna med dina egna tankar och reflektioner i kommentarerna nedan.

Topp 10 processorer på Prisjakt.se

Processorer

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
Morkul
7 Årtal sedan

Ett av problemen är att ”normala privat konsumenten” idag inte behöver den typen av CPU. Den är mer riktad emot mindre företag / enmansföretag med väldigt specifika behov och kan där med ta ut dessa priser. Dock håller jag med om att det är synd att inte AMD kan vara med och konkurrera i detta segment då det är många företagare som skulle spara mycket pengar.

För 99,9% av de privatpersoner som vill ha denna och kommer att köpa den är det endast prestige köp dock.

Morkul
Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Vi har redan nu kunder som tittar på 6950X lösningar istället för Xeon lösningar för att minska budgeten. Ligger burken i gränslandet så är det att mycket väl att utmärkt val dessutom så denna releas man betyda att Intel mer än väl konkurrerar med sig själv. Men poängen är fortfarande att även om AMD hade haft en CPU i klass med Intel så tror jag inte att prislappen hade blivit lägre än vad den är nu för att de kunder som är köpare av denna CPU hade i alla fall inte köpt en AMD cpu, tyvärr är de flesta företag… Läs hela »

7 Årtal sedan

Jag är tyvärr väldigt pessimistisk till att AMD kan bryta in sig bland Intels High Perfomance cpu:er, de har bara lyckats en gång och det var 15 år sedan med Athlon. Jag tror inte AMD har ämnat att göra det heller. Däremot hoppas jag de slår in sig runt 4000 kronors där segmentetmen även där ser det inte ljust ut.

Allt AMD behöver är en stark IPC per singelkärna resten får komma i andra hand.

Olle P
7 Årtal sedan

Jag håller med om att AMD och Intel behöver kunna konkurrera inom ett bredare segment av processorer än i dag.
För närvarande regerar AMD i lågbudgetsegmentet med riktigt bra integrerad grafik, men så fort grafikdelen plockas ur ekvationen och prislappen närmar sig (eller överstiger) 1500kr vinner Intel prestanda/W och prestanda/kr. Från runt 2500kr finns inget i AMDs utbud som kan nå upp till Intels prestanda.

Det vore underbart om AMD åtminstone kunde ge de snabbaste Core-i5 en match med ungefär samma (eller bättre) prestanda, pris och effektförbrukning.