Nästa vecka slår en av världens största teknikmässor åter upp sina portar i Las Vegas, Nevada, och flera av världens största teknikföretag kommer försöka lägga ribban för 2016. Vi laddar upp inför CES genom att lista de prylar, tekniker och trender vi ser mest fram emot.

CES tenderar att sätta tonen för vad vi kan vänta oss i teknikväg under de kommande månaderna, och återspeglar många av de trender som kommer definiera år 2016. Likt tyska IFA är CES en bred mässa för elektronik i alla dess former, med allt från mobiltelefoner och datorer till drönare, vitvaror, bilar, hifi, robotar och mycket annat. Det finns helt enkelt häftig elektronik för alla tycken och smaker, men i den här artikeln summerar vi några av de trender och prylar vi tror kommer hamna i rampljuset lite extra.

VR på allvar

De två senaste åren vi besökt CES har vi blivit överraskade av framstegen som virtuell verklighet har gjort, och vi hoppas på att bli positivt överraskade även i år. Dels närmar sig lanseringen av Oculus Rift och HTC Vive med stormsteg, och dels kan vi räkna med att få se flera konkurrerande lösningar inom kort. Med jättar som Sony och Samsung med på tåget och rykten om satsningar från bland annat Asus, ser 2016 ut att bli det viktigaste året hittills för virtuell verklighet – och det hoppas vi få se återspeglat även på CES.

Hoprullbar OLED-TV

En OLED-TV du kan rulla ihop och ta med dig under armen har kanske inte någon större praktiskt nytta idag, men konceptet är häftigt och banar väg för nya typer av produkter som inte varit möjliga tidigare. LG är i nuläget ensam i täten för OLED-utvecklingen för TV-apparater, och förhoppningsvis har de en del ess (eller en hel TV?) i rockärmen inför nästa vecka.

CES 2016 18 inch Rollable OLED

HDR-TV på bred front

Likt svärtan i OLED-TV innebär ljusstyrkan och det dynamiska omfånget i en HDR-TV mer naturliga bilder och bättre inlevelse, och vi räknar med att få se betydligt mer av tekniken framöver. De HDR-apparater vi har sett på tidigare mässor har legat i premiumsegmentet, så nu hoppas vi få se fler modeller i fler prisklasser – och såklart mer videomaterial som drar nytta av färgrymden.

Nya datorskärmar

Högre upplösningar, snabbare uppdateringsfrekvens och ännu bredare stöd för synkroniseringstekniker som G-Sync och Freesync – det är några av de trender som definierat skärmåret 2015 och som vi ser fram emot att få se mer av under 2016. Vi vet redan att det kommer en smärre armada med nya skärmar i alla storleks- och prisklasser med stöd för AMD Freesync under CES, men vi hoppas såklart även på en hel del överraskningar.

Snabbare och billigare SSD-enheter

Intel och Samsung snodde rampljuset 2015 med sina toksnabba PCI Express-baserade SSD-enheter med NVMe-stöd, och vi kan räkna med att allt fler konkurrenter kommer försöka komma åt en del av den kakan. Bland annat har Plextor redan avslöjat att de har ett nytt flaggskepp med PCIe och NVMe som ska visas upp på CES, och det är inte osannolikt att vi får kika närmare även på andra nya prestandamonster på mässgolvet. Dessutom har 2015 inneburit en tydlig trend mot TLC-baserat flashminne, som bland annat innebär mer lagringsutrymme per krona i de lägre prisklasserna – även det är något vi hoppas få se mer av i Las Vegas.

Videoreportage på NHW.se

Vi kommer självklart vara på plats i Las Vegas för att leverera videoreportage från mässgolvet och hotellen på den senaste och häftigaste tekniken som visas upp. Under nästa vecka kommer du varje dag hitta nya artiklar och videoklipp på Nordichardware, och vill du vara säker på att inte missa en uppdatering kan du med fördel följa oss på Facebook, Twitter, Instragram och RSS.

Är det någonting särskilt du vill ser fram emot från CES, eller någonting vi ska hålla ett extra öga öppet efter? Lämna gärna en kommentar!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid