Ännu ett år ligger nu bakom oss – ett minst sagt händelserikt sådant. För oss på Nordichardware har 2014 inneburit mängder med testade produkter och intressanta nyheter, och vi vill nu sammanfatta vad vi tagit med oss från året som gått och vad vi ser fram emot inför 2015.

År 2014 har sprungit förbi som ett riktigt intressant år för teknikintresserade av alla slag. Vi har fått se flera nya intressanta produkter både för mobilt och stationärt, för nätverk, för mjukvara och för tillbehör. Året sparkades igång med CES där vi fick föraningar av vad som skulle komma under resten av året, men trots det fanns det gott om utrymme för överraskningar.

Vi ser givetvis tillbaka på en hel del testade produkter, som ju är vad som ligger oss på Nordichardware varmast om hjärtat. Under hösten har vi rustat upp vårt redan omfattande testlabb med mängder av ny hårdvara för att ta oss an ännu fler produktområden under 2015. Men 2014 har också varit ett väldigt intensivt nyhetsår med stort fokus på nätverk, integritetsfrågor, ny häftig teknik och forskning och även en hel del spel.

Vi vill sammanfatta året som gått genom att på fem punkter ta upp nyheter, produkter och händelser som stuckit ut lite extra, både positivit och negativt.

Årets hårdvara: Nvidia Maxwell

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/artiklar/Grafik/Nvidia_Geforce_GTX_980/largethumbnails/Maxwell_die.jpg

Efter att så många produkter haft vägarna genom vårt testlabb finns det flera som är värda lite extra tid i rampljuset, men i slutändan är det Nvidia som kammar hem förstaplatsen med sin Maxwell-arkitektur – av samma anledning som Maxwell även hade varit en bra kandidat till årets överraskning.

Med Maxwell gav Nvidia sitt toppsegment en prestandaknuff för att säkra toppositionen under de kommande månaderna – flaggskeppet GTX 980 och dess lillebror GTX 970 satte sina föregångare och konkurrenter på plats, inte med milavägar, men tillräckligt för att driva utvecklingen framåt. Det mest imponerande med Maxwell var dock inte den slutgiltiga prestandan korten levererade, utan förutsättningarna under vilka Nvidia levererade de resultaten.

Strömförbrukningen har nämligen pressats ner till max, och faktum är att vi inte räknade med att kunna få se den typen av effektiviseringar utan att byta processnod, samtidigt som det finns gott om svängrum kvar för Nvidia att producera ännu kraftfullare Maxwell-kretsar. Nvidia kammar därför hem årets hårdvara med vad som helt klart blev årets mest tekniskt imponerande och kaxigaste lansering.

Läs mer: Vår recension av Geforce GTX 980 och GTX 970

Årets produktkategori: Skärmar

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/artiklar/Monitorer/4K-roundup/largethumbnails/monitors3.jpg

Många olika typer av produkter har gått framåt med stormsteg i år, men för oss är det kanske skärmarna som har kommit längst, framför allt i förhållande till hur marknaden har sett ut de senaste åren. En slumrande marknad har vaknat till liv och skärmutbudet i nya storlekar och högre upplösningar har fullständigt exploderat. Det är inte heller ett sammanträffande att vi nu under hösten drog igång Svenska bildskärmsguiden, ett stort jämförande test som för närvarande jämför sju prisvärda 4K-skärmar, med ännu fler på ingång.

Efter att under mågna år nu ha haft 1080p i 24 tum och 1440p i 27 tum som närmast cementerade branschstandarder börjar saker äntligen röra lite mer på sig. Skärmar med 4K-upplösning har under året gått från att vara en svåråtkomlig premiumklass av skärmar till att finnas i mängder av prisklasser som faktiskt är rimliga för vanliga dödliga, böjda ultrabreda skärmar lockar mer än någonsin och frekvenssynkronisering som G-Sync och inom kort Freesync står i stora lysande bokstäver på tapeten. Dessutom har vi fått se liknande variation även på TV-marknaden, med billigare OLED och 4K-apparater med vassa paneler och rimligt pris. Skärmar är större, bättre, mer varierande och mer prisvärda än någonsin, och blir därför årets produktkategori.

Läs mer: Svenska bildskärmsguiden

Årets överraskning: Facebook köper upp Oculus VR

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Kringutrustning/Oculus_DK2_ifixit_teardown/fullimages/OculusRift_linser_717.jpg

Oculus VR, företaget bakom Oculus Rift som i sin tur mer eller mindre blivit flaggskeppsprodukten för en hel industri, blev uppköpt tidigare i år efter att ha agerat under självstyre sedan det grundades år 2012. Sedan företaget startades har det dragit in många miljoner dollar från en väldigt lyckad gräsrotsfinansiering och flera viktiga investeringar från andra aktörer, och att lyckade nystartade företag köps upp är i sig ingenting att bli höja på ögonbrynet över.

Men att det var just Facebook, gigantföretaget bakom det sociala nätverket med samma namn, som plötsligt skulle ge sig in i VR-industrin med en miljardinvestering var det få som hade räknat med. Det hade nämligen spekulerats friskt om ett uppköp långt innan det blev officiellt, men då var det företag som Valve, Microsoft eller Samsung som ansågs vara de mest troliga spekulanterna. Facebooks investering skakade om VR-marknaden rejält och ritade om spelplanen både inför hösten och inför det kommande året – även om det det fortfarande finns delade meningar om uppköpet var bra eller dåligt för marknaden. Facebook och Oculus bidrog därmed med årets överraskning.

Läs mer: Facebook köper Oculus VR för 2 miljarder dollar, Facebook erbjuder hittelön för Oculus Rift-buggar

Årets fail – Kingstons vilseledande SSD-prestanda

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/artiklar/Lagring/Kingston_V300/largethumbnails/kingstonv300_120_ssd1.jpg

Ibland tvingas även stora och etablerade aktörer göra mindre populära beslut av ekonomiska eller tillverkningstekniska skäl, men det finns bättre och sämre sätt att förmedla dessa beslut utåt. Ett tillvägagångssätt om du som företag i sista minuten behöver byta ut ditt flashminne i en SSD-enhet till ett som presterar avsevärt mycket sämre än det du försett recensenter med och listat i dina specifikationer är att märka om de nya enheterna eller rent av släppa om enheten under ett nytt namn. Ett annat sätt är att byta ut en siffra i revisionsnamnet, vissla och hoppas att ingen märker någonting.

Kingston körde på den sistnämnda modellen, vilket givetvis inte var särskilt populärt. Efter att ha försett oss med en testenhet av Kingston V300 revision 505A var det 506A som rullades ut i butik, där Toshibas 19-nanometers Toggle-NAND bytts ut mot betydligt långsammare 20-nanometers asynkront NAND från Micron. Resultatet blev 25 – 75 procent sämre prestanda, trots att enheten såldes under samma flagg. Kingston erkände tillslut sitt fiffel, men resultatet blev än dock en utfärdad varning i Svenska SSD-guiden – och nu även en uppföljning med en utmärkelse som årets fail.

Läs mer: Kingston lurar SSD-konsumenter – Varning utfärdad i Svenska SSD-Guiden

Andra nämnvärda milstolpar

Det finns såklart mycket som hänt som är värt att ringa in lite extra, även om de inte kniper förstaplatsen under ovanstående rubriker. Därför vill vi också ta upp några av årets runner-ups som varit med och definierat 2014, både till det bättre och till det sämre:

asscreed2_big

  • Ubisofts trasiga lanseringar
    Assassin’s Creed Unity och Far Cry 4 var två av höstens största spellanseringar, men tyvärr också två av de mest trasiga. Far Cry 4 led av stora prestandaproblem för AMD-användare som fortfarande inte har korrigerats helt och hållet, samt flera buggar oavsett hårdvara. Assassin’s Creed: Unity drabbades ännu hårdare, med flera väldigt påtagliga (och humoristiska) buggar, prestandaproblem och allmänt usel optimering. Ubisoft är därför en god kandidat till Årets fail som är värd att ta upp, inte minst då just dessa två spel har varit med och ökat pressen mot spelutvecklare att lägga mer tid på sina PC-lanseringar och för utvecklare att vara mer noggranna med att faktiskt göra klart sina titlar innan släpp.

    Läs mer: Far Cry 4 – Grafikkortsprestanda i Ubisofts pampiga förstapersonsskjutare

  • 60 FPS-yran
    Just 60 bildrutor per sekund har varit en term som gjort sig påmind på flera fronter under året som gått, dels på skärmmarknaden där 4K i 60 hertz på allvar blivit standard och dels på grafik där det är något av en gyllene milstolpe för prestanda. De nya spelkonsolerna har fått backa från de tidigare löftena om 60 bildrutor per sekund i full HD-upplösning, samtidigt som vi har fått se större stöd på andra håll – exempelvis på Youtube.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Mjukvara/Microsoft_2014_Nadella_CEO/fullimages/Satya1_web.jpg

  • Det nya Microsoft
    I år tillträdde Microsofts nya VD Satya Nadella som efterträdare till den tidigare frontfiguren Steve Ballmer och i och med att Nadella tog över spakarna blev vi lovade flera förändringar från företaget. Vi skulle få se ett öppnare, mer drivet och mer tänkande Microsoft, ett Microsoft som bryggar arbete och fritid och som täcker hela spektrumet av enheter. Vi har redan fått se många förändringar som följd, dels i form av Windows 10 och hur det operativsystemet strukturerats och dels i form av fler satsningar på öppen källkod och mjukvara till konkurrerande plattformar. Lägg sedan till det slutgiltiga uppköpet av Nokias mobildivision. Microsoft genomgår just nu en metamorfos och det ska bli riktigt intressant att se vart världens största mjukvaruföretag tar vägen med ny vind i seglen.

    Läs mer: Microsoft knyter samman sitt ekosystem och går tillbaka till rötterna med Windows 10

  • NSA, säkerhet och integritet
    Sedan de ursprungliga Snowden-dokumenten publicerades har hela internet bubblat av misstro, med ett ökat fokus på integritet, kryptering och en nypa paranoia. Internetanvändare världen över har tänkt lite extra på vad de skriver och gör på internet och folk har på allvar börjat granska sina internetvanor och säkerhetsstandarder i sömmarna, inte minst i samband med de högprofilerade dataintrång som skett under året. Ingenting antas längre vara säkert på nätet och 2014 har varit ett år där alla kollat sig lite extra över axeln.

    Läs mer: Bredbandsbolaget stänger fuskar med säkerhetsuppdatering – bytte bara port, Läckta dokument avslöjar NSA-intrång i Huaweis världsomspännande nätverk

  • Den fortsatta kampen mot kopieringen
    Kopiering av mer eller mindre alla de slag har mött motstånd från media- och upphovsrättsorganisationer sedan kopieringsteknikens begynnelse och kampen har fortsatt under 2014. Copyswede har fortsatt med sitt arbete med att införa fler privatkopieringsavgifter för mer eller mindre alla typer av lagringsenheter man kan tänka sig, och än så länge har de fått fullt stöd i domstol trots de luddiga lagar som ligger till grund för verksamheten. Ser vi till piratkopiering så har kanske höstens största nyhet varit att The Pirate Bay till slut har sjunkit på obestämd framtid – även om flera kloner brottas om att ta dess plats i rampljuset.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Minnen/Corsair_DDR4_Inet/fullimages/corsair_vengeance_lpx_ddr4.png

  • DDR4 är här
    I år tog Intel sin Haswell-arkitektur till entusiastsegmentet med Haswell-E och i samma veva blev de först med att ta den nya DDR4-standarden till konsumentmarknaden. Med den nya tekniken följer högre klockfrekvenser, mer minne per modul och lägre strömförbrukning. DDR4 är fortfarande dyrt i jämförelse med DDR3, men utvecklingen sker snabbt och redan nästa år kan vi vänta oss betydligt mer humana priser och användning i fler produkter, bland annat på den mobila sidan.
  • Kroppsburen elektronik tar fart
    Vi har sett kroppsburen elektronik och smarta klockor tidigare. Sony och Samsung är två aktörer som varit tidiga ute med sina klockor, för att inte tala om mindre aktörer som Pebble och Metawatch. Men under 2014 höjde Google till slut rösten med operativsystemet Android Wear som blev kodbasen till flera av årets mest intressanta smarta klockor, samtidigt som Apple till slut avtäckte sina planer på en egen smart klocka. Smarta klockor är fortfarande inte mainstream, men under 2014 fick vi en tydlig försmak av vad som komma skall.

    Läs mer: Google storsatsar på smarta klockor med Android Wear – LG och Motorola visar fräcka modeller, Apple Watch – Den smarta klockan som känner dina fingeravtryck och mäter din puls

raspberry-pi-tapes-1

  • Den där NFC-bandspelaren
    Nörden i oss alla på redaktionen spinner lite extra vid åsynen av en moddares ambitiösa Raspberry Pi-projekt: en klassisk portabel bandspelare som utrustats med allas vårt favoritutvecklarkort, anslutits till Spotify och som kan starta utvalda spellistor med hjälp av NFC-chip inbakade i kassettband – till och med med stöd för en spellista på vardera sida. Någonting som drivit marknaden framåt? Knappast. Men helt klart ett av årets roligaste och nördigaste projekt.

Inför 2015

Så vad tar vi med oss från 2014 och ser fram emot inför nästa år? Det gångna året har varit ett riktigt intressant sådant som inte minst varit fullt av viktiga försmaker av vad som komma skall. Skärmar, processorer, spel, grafikkort och många andra områden har hittat ut på marknaden i tillräcklig utsträckning för att vi ska få blodad tand, med ännu skarpare milstolpar planerade inför 2015.

Processkrympningar är en av de saker vi ser fram emot. Intel har gett oss en liten försmak av sin nya 14-nanometersteknik i och med den Broadwell-arkitektur som introducerades med de nya strömsnåla Core M-processorerna på den bärbara marknaden. Nästa år ska samma teknik tas till den stationära marknaden med stationära Broadwell och till slut Skylake, som även inför ny arkitektur. Det blir med andra ord många nyheter från Intel nästa år, med gott om nyheter för både konsumenter och entusiaster.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Forskning/TSMC_16nm_FFp/largethumbnails/tsmc_semiconductor_fab14_production_4.jpg

Både AMD och Nvidia förväntas dessutom äntligen migrera från den gamla 28-nanometerstekniken till betydligt nyare och effektivare processer på 20, 16 och 14 nanometer. Nvidia har redan lagt ribban för energisnåla grafikkort med sin Maxwell-arkitektur, men det blir riktigt intressant att se vad båda lagen kan åstadkomma när de inte längre hålls tillbaka av gammalt kisel.

Vidare hoppas vi på att få se ännu mer utveckling på skärmmarknaden, med billigare OLED-teknik, mer stöd för 4K i och med de nya gränssnitten HDMI 2.0 och Displayport 1.3, och en ordentlig kamp mellan AMD:s och Nvidias frekvenssynkroniseringstekniker Freesync och G-Sync – kan 2015 bli året då screen tearing blir ett minne blott?

Vi får dessutom inte glömma att det är nästa år som Windows 10 lanseras i skarp version, tillsammans med nästa stora version av Directx, det vill säga Directx 12. Windows 10 lappar ihop flera av de punkter på vilka föregångaren Windows 8 fick hård kritik, samtidigt som det bygger vidare på det vi faktiskt gillar med Windows 8 och 8.1. Än så länge ser förutsättningarna goda för för Microsoft inför 2015, inte minst för skrivbordsanvändande och gaming.

Nordichardware laddar om med ännu fler tester

Som Sveriges största testare av datorprodukter är det ingen överraskning att vi på Nordichardware brinner för vår testverksamhet, och den kommer således få ännu mer kärlek under det kommande året. Vi rustar upp vårt moderna testlabb med möjlighet att ta oss an ännu fler tester än tidigare, på fler områden och med ännu mer konsumentvägledning. Kärnan i vårt testande är våra produktguider där vi bara under det gångna året har lanserat inte mindre än tre helt nya jämförande tester: Svenska minnesguiden, Svenska tangentbordsguiden och nu mest nyligen Svenska bildskärmsguiden.

Under 2015 kan du räkna med både fler och bättre tester, och vi hoppas att ni läsare ser lika mycket fram emot vad som komma skall som vi gör, både i form av nytt material här på Nordichardware och alla nya spännande produkter och nyheter som ligger framför oss.

Gott nytt år från alla oss på redaktionen!

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Gott Nytt År!