Ju närmare vi kommer lanseringen av Intel Alder Lake och dess flaggskepp Core i9-12900K blir rykten och läckor mer regelbundna. Den senaste menar att Intels processor klår AMD:s Ryzen 9 5950X med 27 procent i enkärnig prestanda.

Vad som sägs vara en bild på testresultatet för Intels kommande processor Core i9-12900K i testsviten CPU-Z sprids nu online. Visar sig uppgifterna vara korrekta kommer AMD få en tuff utmanare när det kommer till enkärnig prestanda då den kommande Intel-processorn tar förstaplatsen med god marginal.

Enligt den bild som sprids online ska Intels kommande flaggskepp nå 825 poäng i den del av det integrerade testet i programvaran CPU-Z som endast pressar en ensam kärna. Samma bild sätter detta resultat bredvid resultatet från en AMD Ryzen 9 5950X som ska ha hamnat rejält på efterkälken med 648 i slutpoäng. Intels enhet ska alltså ha klått AMD:s flaggskepp för konsumenter med hela 27 procent i enkärnig prestanda.

Bilden visar inte namnet för Intel-processorn men den listas som utrustad med 24 trådar vilket är vad Core i9-12900K erbjuder med sina 16 kärnor och 24 trådar. En ojämn fördelning som beror på Alder Lakes hybriduppbyggnad med åtta högpresterande kärnor för totalt 16 trådar och åtta energieffektiva kärnor som erbjuder ytterligare åtta trådar.

Skulle det visa sig att dessa uppgifter kommer Intels flaggskepp att lägga sig över alla utmanare i just detta syntetiska test. Dess enkärniga prestanda i CPU-Z lägger sig nästan 20 procent över det nuvarande flaggskeppet Core i9-11900K. Hur mycket processorn kommer att kunna erbjuda sett till flerkärnig prestanda är något oklart. I ovanstående bild har det flerkärniga testresultatet censurerats. Däremot set det ut som att den kan komma att erbjuda i princip likvärdig prestanda som AMD-processorn.

I sedvanlig ordning rekommenderas det att obekräftad information från läckor och rykten tas med en nypa salt. Vi kryper allt närmare lanseringen av Alder Lake och dessa läckor lär bli allt vanligare. Exakt vad Intel kommer kunna erbjuda med nästa generations processorer är dock något vi kommer få svart på vitt när oberoende tester väl publiceras.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid