Nya rykten menar att Intel planerar att ge svar på AMD:s Threadripper-familj med en processor för X299-plattformen kallad Core i9-10990XE med 22 kärnor, 44 trådar och en klockfrekvens på upp till 5 gigahertz.

Kärnornas krig vanns av AMD som inte bara tvingat Intel att öka antalet processorkärnor i de allra flesta konsumentprocessorer utan även sprungit ifrån det blå laget i HEDT-segmentet. AMD planerar att under året släppa lös 64-kärniga Threadripper 3990X medans Intels flaggskeppsprocessor Core i9-10980XE kommer med ”endast” 18 kärnor.

Nu menar ett nytt rykte att Intel planerar ännu en processormodell för HEDT-segmentet och plattformen X299. Denna påstås gå under namnet Core i9-10990XE och trycker in fyra extra kärnor på plattformen för totalt 22 kärnor och 44 trådar.

Vad som sägs vara en skärmdump från programvaran CPU-Z listar denna ryktade processormodell. Enligt uppsättningen av cacheminne ser det ut att vara ännu en processor baserad på Cascade Lake-X med en megabyte (MB) L2 cache per kärna och 30,25 MB delad L3 cache.

Det påstådda beviset från CPU-Z listar processorns klockfrekvenser som 4,0 gigahertz (GHz) och i skärmdumpen listas minst en av processorns kärnor ha nått 5,0 GHz. Detta tillsammans med ett TDP-värde på massiva 380 watt.

Ovanstående bild sägs även vara ett testresultat för Core i9-10990XE i Cinebench R20. Här påstås Intels ryktade processormodell nå 14 005 poäng vilket lägger den i samma område som AMD:s 24-kärniga processor Threadripper 3960X. Skulle Intel-processorn visa sig vara ett ingenjörsexemplar i dagsläget kan dessa siffror komma att öka något när/om en lansering faktiskt sker.

I vanlig ordning rekommenderas en nypa salt tillsammans med obekräftad information och produkter som ännu inte avtäckts.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid