En skärmdump på vad som kan vara Core i9-10900K baserad på Intels kommande mikroarkitektur Comet Lake har nu börjat spridas online och pekar mot turbofrekvenser som pressats ännu längre än tidigare.

Intels kommande mikroarkitektur Comet Lake-S för stationära konsumentdatorer har cirkulerat i otaliga rykten under den senaste tiden. Arkitekturen har till exempel ryktats kräva en ny processorsockel vis namn LGA 1200. Trots att grunden för processorerna i sig är samma Skylake-arkitektur vi sett hos Kaby Lake, Coffee Lake och Coffee Lake Refresh sägs ännu en ny sockel krävas.

Intel påstås även ha övervägt att lägga till stöd för PCI Express 4.0 hos den kommande arkitekturen. Något som sedan ska ha övergetts, trots att moderkortstillverkare kan komma att implementera tekniken hos sina moderkort för senare arkitekturer.

Nu cirkulerar en skärmdump på vad som sägs vara den tiokärniga processormodellen Core i9-10900K i 3DMarks databas.

Visar sig ovanstående skärmdump vara trovärdigt kan vi ha fått den första informationen angående Intels förmodligen sista flaggskeppsprocessor baseras på 14 nanometers tillverkningsprocess. 3DMarks databas listar Core i9-10900K som utrustad med tio processorkärnor och 20 trådar. Något som kan innebära att Intel känner pressen från AMD:s Ryzen-processorer och tar ännu ett steg framåt när det kommer till antalet kärnor i sina konsumentenheter.

Enhetens klockfrekvens listas som 3,7 gigahertz (GHz) och dess turbofrekvens hävdas hamna på 5,1 GHz. Ytterligare ett snäpp uppåt från den nuvarande generationen. Detta då de kommande processorerna ska utrustas med teknikerna Turbo Boost Max 3.0 och Thermal Velocity Boost. Båda tekniker hjälper att pressa enheternas turbofrekvenser längre om tillräcklig kylningskapacitet finns att tillgå. Tidigare rykten har yrkat på att processorerna kan komma att nå så långt som upp till 5,3 GHz.

Skärmdumpen listar inte vilken tillverkningsprocess som används eller processorenhetens TDP-värde. Däremot ligger dagens Core i9-9900KS med åtta kärnor och 16 trådar på ett TDP-värde på 127 watt (W). Något som lär ökas med två extra kärnor och aningen högre maxfrekvenser. Intel kan komma att erbjuda ännu en värstingprocessor för datorspelande, men att hålla den sval kan vara något konsumenter får lägga lite extra energi på.

I sedvanlig ordning rekommenderas en nypa salt tillsammans med ovanstående information. I dagsläget är inte specifikationerna för Comet Lakes flaggskeppsmodell officiellt avtäckta och kan således komma att skilja sig från de rykten och läckor som dyker upp innan den officiella lanseringen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid