Small preview image

Efter att man tidigare under månaden lanserade sin andra Nehalem-baserade processorarkitektur med Lynnfield och sin LGA1156-plattform har nu Intel tagit nästa steg. Man har lanserat den första mobila processorn baserad på sin populära arkitektur. Intel Core i7 Mobile har tillverkats under utvecklingsnamnet Clarksfield och är mer eller mindre identisk med Lynnfield-arkitekturen. CPU-kärnan är densamma, men med lägre klockfrekvenser och en mindre formfaktor har vi istället Intels mobila Core i7-familj. Som matchas med en mobil version av Intel P55-styrkretsen.



Intel har lanserat tre olika modeller av sin 45nm baserade Clarksfield CPU och den dynamiska trion ser ut på följande vis.


 


































Processor

Kärnor

Frekvens
Turbo
Cache

TDP

Core i7-920XM

4C/8T

2,00GHz
3,20GHz
8MB

55W

Core i7-820QM

4C/8T

1,73GHz
3,06GHz
8MB

45W

Core i7-720QM

4C/8T

1,60GHz
2,80GHz
6MB

45W

Det är inga svårigheter att se likheterna med desktopmotsvarigheten Lynnfield med de fyra CPU-kärnorna, HyperThreading-stöd och en L3-cache på 8MB, instegsmodellen får dock nöja sig med en 6MB L3-cache.


Vad som annars fångar vår uppmärksamhet är processorernas Turbo Boost, toppmodellen Core i7-920XM ökar sin klockfrekvens med mer än 55% (!) med Turbo Boost, vilket nästan får Lynnfield att se lite tråkig ut.


De nya mobila processorerna drar fortfarande ganska mycket ström när de får jobba hårt, men är mycket snåla vid låg belastning. För dem som är intresserad av en Nehalem-baserad processor i sin bärbara dator finns här nedan några av de tester som nu dykt upp på Intels nya Clarksfield-processorer.


:: HotHardware :: Anandtech :: LegitReviews ::



Relaterade artiklar: Lynnfield Core i7-870 och ASUS P7P55D

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid