En överklockare har lyckats pressa Intels processor Core i7-8700K till 7,4 gigahertz på ett moderkort med styrkretsen Z270 och slår SuperPi-rekord i samma veva.

Den tyska överklockaren Daniel ”Dancop” Schier har inte bara lyckats få en Intel Core i7-8700K till 7,4 gigahertz (GHz). Det hela åstadkoms på ett moderkort vars styrkrets från början inte är kompatibelt med processorn.

Dancop lyckades få processorn som från fabrik har en klockfrekvens på 3,7 GHz som standardfrekvens och en turbofrekvens på 4,7 GHz hela vägen upp till 7,4 GHz. HWBot rapporterar detta som en ökning med 98,5 procent i klockfrekvens.

Dancop var dock tvungen att stänga av hälften av processorn kärnor samt dess Hyperthreading. Resultatet av detta blev som således en processor med tre kärnor och tre trådar. Att stänga av processorkärnor är ingenting nytt i världen av extrem överklockning. Målet med det hela var även att försöka slå rekord i SuperPi, som inte gynnas av Hyperthreading.

Mycket väl sattes ett nytt rekord i SuperPi 32M. Processorn lyckades ta sig igenom 24 genomgångar av SuperPi på 4 minuter och 7,6 sekunder. Dancop lyckades alltså skala av cirka en halvsekund från det förra världsrekordet.

SuperPi

Moderkortet som användes är ett Asus Maximus IX Apex. Detta kunde fungera tillsammans med Intels Coffee Lake-S-processor med hjälp av specialutvecklade BIOS. Dancop ställde in ”multipliern” för processorns klockfrekvens till 73x och lämnade baseclock orörd på 100 megahertz (MHz). Strömtillförseln ställdes in till smått skräckinjagande 1.984 volt.

Andra hårdvaruspecifikationer inkluderar två stycken G.Skill Trident-minnen med åtta gigabyte RAM styck. Dessa hade en frekvens på 2 078 MHz och timings på 12-12-12-28-1T och operativsystemet som användes var Windows XP.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid