Cooler Master kombinerar Peltierelement med Vattenkylning

Extrem kylning i relativt liten förpackning

2

Anton får nostalgi-vibbar när vi tittar in i Cooler Masters monter på Computex 2018. Här visar företaget upp sin senaste monster-kylare som kombinerar vattenkylare med ett peltierelement för bättre kylförmåga.

För många år sedan så var det inte ovanligt att överklockare använde sig av peltierelement för att få ner temperaturen på processorn, långt under vad som är möjligt med vatten eller luft-kylare. Ett peltierelement är något som använder elektrisk energi för att flytta värmeenergi från ett material till et annat. Peltierelement är vanliga i exempelvis portabla kylarväskor och luftavfuktare. Vanligtvis använde man en pryl som man monterade mellan processorn och ett vanligt vattenblock. När man sedan slog på den så flyttas värmeenergin från processorn till vattenplocket.

Konceptet är alltså inget nytt men idag är det inte så vanligt bland vanliga användare och extrema överklockare har istället gått över till att använda kompressorer, torr-is eller flytande kväve. Nu har dock Cooler Master har tidigare lanserat en luft-kylare med peltierelement, som tyvärr inte blev någon större hitt. Nu anser man dock att man lärt sig av sina tidigare misstag och kommer istället att kombinera ett peltierelement med en vattenkylare.

Cooler Master har valt att använda en av sina slutna vattenkylningsystem och där monterat in peltierelementet i radiatorn som i sin tur då ska kyla ner vattnet. Tanken är att försöka hålla processorn på en temperatur som ligger något högre än vanlig rumstemperatur, någonstans runt 30 grader vilket är betydligt bättre än andra slutna vattenkylningssystem.

Peltierelement är tyvärr inte jättebilliga och i teorin är det en bra lösing. Den stora frågan är hur bra det fungerar i praktiken. Om du är villig att hosta upp 3000kr så kan du själv bli ägare till ett sådant här system när det väl lanseras.

NordicHardwares Computex-reportage presenteras i samarbete med MSI.

Fler videoreportage från Computex 2018

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Jag känner mig tveksam till denna. Kommer dra ungefär 300W som tillförs rummet utöver värmen från övriga komponenter.

Ett peltier-element är en platta som när man kör en kraftig ström genom den (från ena ytan till den andra) kan nyttja elektronerna som värmebärare. Stänger man av strömmen blir plattan en termisk isolator.
För att transportera 100W värme från den kalla sidan tillför man ungefär 300W ytterligare i form av elektrisk ström, så att 400W måste kylas från den varma sidan.

Morkul
Medlem
Morkul

`Va? Lekte runt med Peltier förra sommaren, dock inte i samband med datorkylning utan et helt annat projekt. Enligt dokumenten vi fick från tillverkaren (Larid Technologies) så var absolut worst case scenario dubbla energiåtgången jämfört med kylnings effekten. Alltså 200W för att kyla 100W. Dessutom blir elementet ineffektivare med värmen så vet var riktigt viktigt att hålla den varma sidan så kall som möjligt för att få ned energiförbrukningen. Om du tittar på en sådan här lösning: https://seifertsystems.com/site/assets/files/3341/596005351-1.pdf Värsting versionen kyler 800W med 979W förbrukning. Finns några andra modeller där också. Har använd denna modell i rackskåp som behövde kylning.