Den klassiska hemmadatorn Commodore PET är borta sedan länge och det finns inte mycket kvar av det ursprungliga företaget, men varumärket lever vidare i moderna nyanpassningar. Nu återuppstår hemmadatorn i en ny, lite oväntad form; en 5,5-tums Android-telefon.

Det amerikanska företaget Commodores affärsmodell är att marknadsföra nya datorer och annan hemelektronik som anspelar på gamla klassiker som Commodore och Amiga, två varumärken som företaget har licensierat efter att det ursprungliga företaget Commodore International lades ner i mitten av 1990-talet. För inte så länge sedan fick vi se en nyversion av den klassiska Commodore 64 med nytt X86-baserad innanmäte, och nu är det dags för allt-i-ett-datorn PET att få en ansiktslyftning.

PET

Den ursprungliga Commodore PET

Men istället för att använda den gamla PET-designen med nytt innanmäte väljer Commodore att gå en annan väg och pröva lyckan på telefonmarknaden. Företaget har utannonserat en smartphone på 5,5 tum vars design har inspirerats av just klassiska Commodore, med ett skal i vit plast och Commodore-logotypen på baksidan.

commodore_pet_smartphone

Commodore PET
Skärm 5,5 tum
1 920 x 1 080
Processor Mediatek SOC
8 CPU-kärnor, 1,7 GHz
ARM Mali T760
RAM 2/3 GB
Lagring 16/32 GB
MicroSD-kortplats
Kamera 13 MP
Batteri 3 000 mAh
Operativsystem Android 5.0

Bland specifikationerna hittar vi en åttakärnig systemkrets från Mediatek på 1,7 gigahertz, en ARM Mali T760-grafikkrets och en 13-megapixelkamera signerad Sony. Skärmen får full HD-upplösning och enheten kör Android 5.0 som levereras med en Amiga- och C64-emulator för att spela klassiska titlar på resande fot.

Det kommer finnas två modeller, en med 16 gigabyte lagring och 2 gigabyte arbetsminne samt en med 32 gigabyte lagring och 3 gigabyte internminne. Prislappen blir 300 dollar för instegsmodellen, eller omkring 3 000 kronor inklusive moms, men en nordisk lansering dröjer; inledelsevis kommer Commodore PET bara säljas i Italien, Tyskland, Frankrike och Polen.

Källa: Commodore via Wired


Relaterade artiklar

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl Holmbergfrassen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
frassen
Gäst
frassen

Varför emulera Android på en Android-telefon? 😮

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”frassen”]Varför emulera Android på en Android-telefon? :o[/quote]

Hur menar du nu? 🙂

frassen
Gäst
frassen

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”frassen”]Varför emulera Android på en Android-telefon? :o[/quote]

Hur menar du nu? :)[/quote]

Rubriken. 😀

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”frassen”][quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”frassen”]Varför emulera Android på en Android-telefon? :o[/quote]

Hur menar du nu? :)[/quote]

Rubriken. :D[/quote]

I så fall hade det varit ”Android- och Amiga-emulator” 😉