Speldatorernas urfader Commodore 64 har fått nytt liv genom Commodore USA som nu lanserat en replika av systemet med namnet Commodore 64x. Med samma brunbeiga tangentbordsdator som såldes i tiotals miljoner exemplar under åttiotalet har man uppgraderat systemets komponenter för att stödja både Windows och emulering av C64-spel.

Commodore 64x går att köpa i en ren barebonelösning som bara innehåller det nostalgiska chassit. Men Commodore USA erbjuder även ett flertal olika färdiga system som alla baseras på Intels Atom D525 CPU med två processorkärnor på 1,8 GHz. Tillsammans med en Ion 2 grafikkrets och upp till 4GB RAM är Commodore 64x kapabel att driva alla x86-baserade operativsystem på marknaden idag.

Commodore skeppar sina C64x system med en installationsskiva av Ubuntu 10.04 LTS och man arbetar för närvarande på emuleringsoperativsystemet Commodore OS 1.0 som ska göra det möjligt för användarna att spela de klassiska C64-spelen på bästa sätt. En installationsskiva med Commodore OS 1.0 ska skickas ut till kunderna när den finns tillgänglig.

c641

Commodore 64x säljs i fyra olika färdiga system där man kan bygga på sitt system med tillval som trådlöst nätverk (802.11n), Bluetooth, Blu-ray spelare samt hårddiskar med upp till 1 TB lagringskapacitet.

Priserna börjar på 250 USD för själva C64x chassit och slutar på 895 USD för toppmodellen med maximal utrustningsnivå. Mer information om de olika modellerna finns på Commodore USAs hemsida.

c643

c642

c64

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
murak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Murak
Medlem
Murak

jag tycker det är lite kul att det kommer produkter som flörtar med commodore/amiga-nostalgikerna och att det kommer så pass många modeller. Jag gillar Amiga-modellerna på hemsidan starkt, grymt stiliga och unika i sin kantighet. jag hoppas emuleringen blir smidig och att alla datorer kommer att gå att köpa i sverige.