Det finns mycket att gilla med moderna datorer, men det är nog svårt att verkligen uppskatta hur långt vi har kommit om man aldrig behövt, och misslyckats många gånger med, att ladda ett spel från ett kassettband.

Idag behöver man inte ens ladda in skivan i DVD-brännaren. Det räcker med att dubbelklicka och spelet är igång för du har köpt och laddat ner spelet via Steam. Inga skivor, inga kassettband, inget kladd, inget kul.

Man minns alla stunder när man dragit fram kabelhärvan, kopplat in C64:an och börjat rota igenom kassettbanden för att se vad man skulle spela idag. Man plockade upp ett band och läste ”Frankie goes to Hollywood” och hade ingen aning om om det var ett spel eller album.

Det kvittade. Man stoppade in bandet, skrev in LOAD, tryckte Return och sen Play på bandspelaren och väntade in att skärmen skulle visa att den hittat någonting som såg ut som en del av ett spel på bandet. Man väntade och väntade … och väntade. ERROR: BAD DATA. Suck.

Det var bara att börja om och prova igen. Den här gången gick det. Varför? Inget vet, men sånt är livet med analog teknik. Nu var det bara sladdriga joysticks som kunde förhindra en bra spelupplevelse och visst gjorde de det.

Efter en stunds spelande kände man värken i handlederna komma och inte minst hur fingrarna började domna av det krampaktiga taget man hade om spaken och foten på joysticken. Det är helt enkelt j*vligt frustrerande när gubbj*veln vägrar gå åt vänster utan att man ska behöva nästan vrida av spakf*n med kraften av alla svordomar man lärt sig vid den åldern.

I frustrationen över hur extremt dåligt det egentligen fungerade gick man ut och kastade pinne med hunden istället, som så klart vägrade hämta pinnen eftersom hon egentligen var smartare än dig och bara gäspade och tänkte för sig själv: ”Haha, yea right.” Ett nederlag följt av ett annat.

Det var bara gå in igen och åter försöka få gubbj*veln att gå åt vänster.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Henrik BerntssonKincAndreas GSS_The_DemonFenix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Tyvärr har man aldrig ägt något äldre än en 386:a då varken släkt eller föräldrar var direkt datorintresserade, fick lösa den biten själv och har gjort sedan dess. Men hade en kompis vars pappa var sjöman, han kom hem med de skummaste spel och tillbehör till C64 man kunde hitta. Var som julafton varje gång man fick komma dit och lira, även om man som sagt hade bra ont i både händer och armar efter ett par timmars track and field lirande.. fan jobbigare än att springa på riktigt. 😛

Fenix
Gäst
Fenix

Jag saknar inte bandstationerna.. 45 minuters laddtid för Gauntlet på min XE och "error" sen..

SS_The_Demon
Gäst
SS_The_Demon

Har fortfarande kvar min fullt fungerande C64 med tillhörande diskettstation 😀

Har faktiskt en skrivare också, men den lär knappast fungera längre. Kopplade ni alltid in C64:an till en TV eller? Jag hade/har en ca 10 tums gul/brun monokrom skärm med inbyggda högtalare som hörde till datorn.

Henrik Berntsson
Admin

tvn var det här, funderar på att dra igång häcken och uppleva lite c64 nostalgi igen 🙂

köra lite international karate eller last ninja

lite musik för de som gillar nostalgi:

http://www.irsounds.com/page.php?21

Kinc
Gäst
Kinc

Härligt med lite nostalgi. Fasen var såld jag var på C64 och Amiga 500. Turrican och Civilization var helt magiskt. Har Chris Hulsbeck musik från diverse spel på min iPod idag 🙂

Henrik Berntsson
Admin

jag har en hel del instant remedy i min playlist med, bland de bästa remixarna jag stött på 🙂