De nya grafikkortsdrivrutinerna Radeon Software Crimson kommer med en mängd trevliga nyheter för AMD-användare men en av de mindre kända är ett stöd för HDMI 2.0. Medan AMD ännu inte lanserat några grafikkort med fysiska HDMI 2.0-utgångar kommer nu Club 3d till undsättning med Displayport 1.2-adaptrar som låter Radeon-ägare nyttja HDMI 2.0.

AMD fick en hel del kritik för att man valde att hålla fast vid den äldre HDMI 1.4-standarden när man introducerade sin nya prestandakrets Fiji och toppmodellen Radeon R9 Fury X. Utan stöd för HDMI 2.0, som redan fanns att tillgå i Nvidias Geforce GTX 900-familj, kunde AMD inte leverera högre uppdateringsfrekvens än 30 hertz vid en 4K-upplösning över HDMI-utgången.

DPtoHDMI

Ett avbräck för de spelare som tänkt satsa på en kraftfull gamingdator kopplad till en traditionell 4K-TV där tillverkarna ytterst sällan använder sig av Displayport-anslutningar. AMD lovade redan då adapterkablage för att lösa problemet men stödet för detta i drivrutiner har dragit ut på tiden. Med Crimson kommer det dock på plats och Club 3d är nu snabba ute med de första Displayport 1.2 till HDMI 2.0 adapterkablarna.

DisplayportTohdmi2.0

Med en adapterkabel från grafikkortets Displayport 1.2-anslutning kan även Radeon-grafikkort leverera 4K-upplösning vid 60 hertz över HDMI 2.0 och Club 3d presenterar två varianter med traditionell Displayport 1.2 till HDMI 2.0 respektive en mini-Displayport 1.2 till HDMI 2.0 adapter. Adapterkablarna är runt 15 centimeter långa och kräver ingen extern strömförsörjning.

Läs även:AMD presenterar nya grafikdrivrutinerna Radeon Software Crimson – Här är nyheterna

Kablarna bör fungera med alla Radeon-grafikkort som har en Displayport 1.2-utgång men det är fortfarande oklart vad prislappen för de nya adapterkablarna landar på.

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid