Surfar du på Internet är risken överrhängande att du använder dig av någon av de fyra stora webbläsarna Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox eller Apple Safari. De ena webbläsaren är säkrare än den andra men ingen är säker nog att motstå skickliga hackers, det demonstrerar säkerhetsforskare under den årliga konferensen Pwn2Own.

Den oroande nyheten att ingen av de stora webbläsarna går säker för hackers är därmed även positiva nyheter. Pwn2Own är nämligen en årlig konferens där säkerhetsexperter världen över samlas för att under kontrollerade former försöka forcera säkerhetsskydden i populära mjukvaror som används av konsumenter världen över.

I centrum står främst de stora webbläsarna som i regel är de klart mest utsatta för intrång. Målet för de deltagande forskarna är att visa upp brister och säkerhetsluckor i applikationerna, utnyttja dessa för att göra intrång i ett datorsystem och göra detta inom maximalt 30 minuter. De forskare som klarar av att bryta sig igenom vinner inte bara äran utan även ganska rejäla summor pengar. På två dagar delades det ut totalt 557 500 dollar till skickliga säkerhetsforskare som lyckades bryta sig igenom inte bara alla de fyra stora webbläsarna utan även mjukvara som Adobe Reader, Adobe Flash och Microsoft Windows.

Sydkoreansk forskare drog in 1,9 miljoner på säkerhetshål i webbläsarna

Under det åttonde Pwn2Own var det i synnerhet den sydkoreanske säkerhetsforskaren JungHoon ”Lokihardt” Lee som utmärkte sig. Lokihardt lyckades på 2 minuter knäcka betaversionen av det annars så säkra Google Chrome och lyckades i samma veva skaffa sig systemåtkomst i datorn. En bedrift som gav honom 110 000 dollar. Lokihardt lyckades även knäcka Apple Safari samt 64-bit versionen av Internet Explorer 11 för en total vinstpott på 225 000 dollar – motsvarande 1,9 miljoner kronor.

Resultatet från två dagars hackande under Pwn2Own 2015 var följande;

  • 5 buggar avslöjade i Windows operativsystem
  • 4 buggar avslöjade i Internet Explorer 11
  • 3 buggar avslöjade i Mozilla Firefox
  • 3 buggar avslöjade i Adobe Reader
  • 3 buggar avslöjade i Adobe Flash
  • 2 buggar avslöjade i Apple Safari
  • 1 bugg i Google Chrome

Pwn2Own är en hackingtävling som för det möjligt för mjukvaruutvecklare att på ett tidigt stadie få reda på allvarliga säkerhetsluckor i sina applikationer för att kunna täppa till dessa innan de utnyttjas i mer illasinnade attacker på vanliga användare. Mozilla meddelade exempelvis att deras säkerhetsluckor skulla vara igentäppta senare samma dag som de avslöjades i tävlingen.

Källa: TechCrunch

Relaterade artiklar:

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
VavavaMorkulJohannes Karlsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Chrome går bort pga lagring på allt man gör, besöker. lagras hos dom för att säljas till privata företag så dom kan fixa riktad reklam.
Våga hata Google eller hamnar man i fängelse då.

Ondjultomte_
Gäst
Ondjultomte_

[quote name=”Ase”]Chrome går bort pga lagring på allt man gör, besöker. lagras hos dom för att säljas till privata företag så dom kan fixa riktad reklam.
Våga hata Google eller hamnar man i fängelse då.[/quote]

Varför hata ett val? Man väljer en gratis produkt i utbyte mot reklam.

Zapp
Medlem
Zapp

[quote name=”Ondjultomte_”][quote name=”Ase”]Chrome går bort pga lagring på allt man gör, besöker. lagras hos dom för att säljas till privata företag så dom kan fixa riktad reklam.
Våga hata Google eller hamnar man i fängelse då.[/quote]

Varför hata ett val? Man väljer en gratis produkt i utbyte mot reklam.[/quote]

För att de andra inte är gratis? Oavsett val så blir du nog övervakad ändå… Tror det går att googla på det…

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”zapp”]]

För att de andra inte är gratis? Oavsett val så blir du nog övervakad ändå… [b]Tror det går att googla på det…[/b][/quote]

Du förstår inte hur mycket jag behövde skratta just nu men jag vill säga att jag har inte skrattat på veckor tills nu 🙂

Tack

Johannes Karlsson
Gäst
Johannes Karlsson

Tur jag sitter och använder Opera då :)[quote name=”Ondjultomte_”][quote name=”Ase”]Chrome går bort pga lagring på allt man gör, besöker. lagras hos dom för att säljas till privata företag så dom kan fixa riktad reklam.
Våga hata Google eller hamnar man i fängelse då.[/quote]

Varför hata ett val? Man väljer en gratis produkt i utbyte mot reklam.[/quote]
Bara så du vet Ase är en sådan individ som alltid skriver för att provocera kolla bara på tidigare artiklar. (han är likadan på swecklockers.)

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Ase”]Chrome går bort pga lagring på allt man gör, besöker. lagras hos dom för att säljas till privata företag så dom kan fixa riktad reklam.
Våga hata Google eller hamnar man i fängelse då.[/quote]

Du vet om att du kan stänga av trackingen va?

Desutom har ju FF liknande funktioner…

Vavava
Gäst
Vavava

Hur stänger jag av trackingen?

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Johannes Karlsson”]Tur jag sitter och använder Opera då :)[quote name=”Ondjultomte_”][quote name=”Ase”]Chrome går bort pga lagring på allt man gör, besöker. lagras hos dom för att säljas till privata företag så dom kan fixa riktad reklam.Våga hata Google eller hamnar man i fängelse då.[/quote] Varför hata ett val? Man väljer en gratis produkt i utbyte mot reklam.[/quote] Bara så du vet Ase är en sådan individ som alltid skriver för att provocera kolla bara på tidigare artiklar. (han är likadan på swecklockers.)[/quote]Jag är mest intresserad av ny teknik. Visst jag gillar inte Google eller fanboys på Nvidia, AMD sidan. Så… Läs hela »