Netflix interaktiva episod av serien Black Mirror kallad ”Bandersnatch” har blivit något av en snackis. Dock är inte allt frid och fröjd då Chooseco nu valt att lämna in en stämningsansökan mot streamingjätten.

Interaktiv media, exempelvis ”Välj ditt eget äventyr”-genren har inte varit det hetaste ämnet under de senaste 20 åren. Däremot har Netflix valt att göra en sådan episod av den populära serien Black Mirror kallad Bandersnatch.

I den interaktiva episoden är det tittarna som gör olika val och på så vis kontrollerar hur handlingen kommer att utspela sig. Något som nu fått bokförlaget Chooseco att se rött och hävda att Netflix inte bara gjort sig skyldiga till patentintrång utan även till att ha dragit Choosecos rykte i smutsen.

Chooseco menar att under episodens gång nämner protagonisten hur den bok som episoden fått sitt namn från är av typen ”Choose your own adventure”. En typ av bok som Chooseco ägt rättigheterna till samt publicerat sedan 90-talet. Detta ska enligt Bokförlaget leda till att varumärket associeras med episoden och tack vare seriens mörka tema och Bandersnatch innehåll ska varumärket ha påverkats negativt.

Chooseco är nu ute efter 25 miljoner dollar eller episodens samlade intäkter som ersättning för den skada som ska ha gjorts på varumärket.

Enligt Polygon ska det ha genomförts förhandlingar mellan Chooseco och Netflix under 2016 angående en möjlig licensering av varumärket. Något som sedan ska ha runnit ut i sanden. Chooseco ska efter detta ha lämnat in ett varningsbrev till Netflix under produktionen av Bandersnatch, men Netflix ska ha ignorerat detta och episoden blev sedan tillgänglig under slutet av 2018.

Än så länge är det inte bekräftat huruvida detta kommer att leda till några rättsliga processer. Choosecos stämningsansökan är just det: en ansökan. Det återstår att se om domstolen i Vermont där ansökan lämnades in väljer att föra denna vidare.

Detta är inte den enda stämningsansökan som lämnats in mot Netflix den senaste tiden. I oktober 2018 lämnade den religiösa gruppen The Satanic Temple in en stämningsansökan mot streamingjätten. The Satanic Temple hävdade att Netflix använt en staty i form av gruppens proprietära avbildning av gudagestalten Baphomet i ett avsnitt av serien Chilling Adventures of Sabrina utan tillstånd.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid