mxboard_banner

Cherry är ett namn som har blivit näst intill synonymt med premiumtangentbord i och med aktörens mekaniska MX-brytare. Men hur går det när Cherry gör ett eget tangentbord och inte bara brytarna? Vi har kikat närmare på Cherry MX-Board 3.0.

För de som vill lära sig mer om tangentbord, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är intressantast idag ska ni ta er vidare till Svenska Tangentbordsguiden där du kan läsa mer om Cherry MX-Board 3.0 och alla andra modeller vi redan har undersökt.

Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Cherry MX-Board 3.0

MX-Board-1

Egenskaper Cherry MX-Board 3.0
Brytare Cherry MX Red
Tangentbelysning Nej
USB-hub/ljud Nej
Makrotangenter Nej
Mediatangenter Nej
Inbyggt minne Nej
Mått 446 x 158 x 28 mm
Kabel 1.8 meter, avtagbar
Anslutning 1 x USB 2.0
Cirkapris 700 SEK

Cherry MX-Board 3.0 är ett stilrent tangentbord i svart med vit text. Det är diskret i sin design och skulle smälta in på vilket kontor som helst. Tangentbordet är ett fullstort med numpad men har fyra extra tangenter som sitter placerade i det övre högra hörnet, där indikatorerna för caps, scroll och numlock vanligtvis brukar sitta placerrade. Indikatorerna för dessa sitter istället placerade direkt på motsvarande tangenter. Indikatorerna är små gröna dioder som även de känns diskreta. Det finns ytterligare en diod på tangentbordet som sitter under Cherry loggan och lyser upp den i vitt. Belysningen av loggan känns ojämn, den lyser skarpt vitt i den vänstra kanten men övergår snabbt i dämpat grått. Den dämpade grå färgen är snygg och passar bra in på tangentbordet men den starka vita färgen på vänsterkanten sticker ut en aning.

Tunt funktionsutbud

Tre av de fyra tangenterna i det övre högra hörnet fungerar som volymkontroll: du kan höja, sänka eller stänga av ljudet med dessa. Den fjärde tangenten öppnar startsidan i din standardwebbläsare. Antingen öppnas ett nytt fönster eller, om du har webbläsaren öppen och aktiv, startsidan i den flik du redan har uppe. Förutom dessa extratangenter så erbjuder Cherry MX-Board 3.0 en avtagbar USB-kabel. Det finns inte så mycket andra utstickande finesser och funktioner utan Cherry har valt att hålla det simpelt.

Välbeprövade och bra mekaniska brytare

Cherry MX-brytarna som sitter på MX-Board 3.0 är välbeprövade så det kommer inte som någon större förvåning att brytarna fungerar som de ska, utan problem med ghosting eller dubbelregistrering av tangenttryck. Det är en bra brytare som, beroende på modell, fungerar bra till både spel och kontorsarbete. MX-Board 3.0 har låga tangettoppar och tangenterna sitter tätt ihop. Detta gör att det är bekvämt att skriva längre texter på tangentbordet och samtidigt lätt att flytta fingrarna mellan tangenterna när man spelar.

Något som överraskar på ett negativt sätt är MX-Board 3.0:s bristfälliga byggkvalitet. Det ser ut som ett standardtangentbord som följer med när man köper en dator, och byggkvalitén är tyvärr inte heller långt därifrån. Det är plastigt och känns bräckligt – inte alls vad vi förväntar oss av ett tangentbord för 700 kronor.

MX-Board-2

”Cherry MX-Board 3.0 är ett stilrent och simpelt tangentbord med vare sig bakgrundsbelysning, makrotangenter, volymkontroll eller mjukvara. Rent funktions- och designmässigt kan det tilltala minimalisten, men tyvärr snubblar det på sin tveksamma byggkvalitet i kombination med ett alldeles för hög pris.” – Svenska Tangentbordsguiden 2015-03-27

Lägstapris på prisjakt.se: ej listat

 

Uppdateringar och utmärkelser i Tangentbordsguiden

Vår uppdatering av tangentbordsguiden påverkar den här gången inte våra tidigare omdömen. Cherry MX-Board 3.0:s bristande byggkvalité gör att vi inte kan rekommendera tangentbordet med dess nuvarande prissättning, utan våra köprekommendationer står oförändrade.

Marknadsanalys 2015-03-27

Vi kan inte se några större förändringar på marknaden idagsläget. Ingenting nytt har presenterats de senaste veckorna och redan utannonserade modeller har fortfarande inte dykt upp på lagerhyllorna trots att uppgifter sagt att de borde ha infunnits sig vid det här laget. Exempelvis har Steelseries mekaniska version av Apex, M800, skutits upp till en lansering i maj efter tidigare löften om en marslansering.

Läs hela testet i Svenska Tangentbordsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med prisjämförelser och specifikationer i Svenska tangentbordsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt tangentbordsköp. Vill du ta dig direkt till tangentbordsguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Linus SjölinderSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Eh.. Bilden man får upp när man klickar visar ett annat tangentbord, Ozone Blade?

Linus Sjölinder
Gäst
Linus Sjölinder

[quote name=”Sebbe”]Eh.. Bilden man får upp när man klickar visar ett annat tangentbord, Ozone Blade?[/quote]
Hoppsan, vi blev nog lite ivriga när helgen stod runt hörnet! :p
Bildlänkarna är åtgärdade nu! Tack för att du påpekade felet.