Det är aldrig riktigt att rekommendera att blöta ned sin hårdvara, men Zotac visar upp en rätt spännande lösning i samarbete med 3M. Vad Zotac gör är bland annat att kyla en processor helt utan någon form av kylfläns med 3M:s speciellt framtagna vätska.

I Zotacs monter fann vi ett system som bokstavligt talat var helt nedsänkt i någon form av vätska. 3M vi skrivit om tidigare som tagit fram en form av värmeledande klister, har även tagit fram en kylningsvätska vid namn Novec 7000. Novec 7000 är varken strömledande eller frätande vilket gör att systemet trivs rätt bra där det sitter.

Vad som gör Novec 7000 speciellt är förutom de egenskaper nämnda tidigare, så kokar det vid endast 34 grader vilket är perfekt för den här typen av lösning. Det betyder att så fort grafikkortet eller processorn når minst 34 grader kommer det börja koka, åka upp till ytan för att sedan svalna i en radiator och åka ned i tanken igen

Systemet belastas hela tiden med hjälp av Furmark och Prime95 där vi ser rätt intressanta temperaturer. Grafikkortet som har en liten kylfläns på sig ligger på runt 43 till 49 grader celcius vid full belastning. Processorn som är en en fyrkärniga Sandy Bridge-processor kretsar mellan 64 till 67 grader, men då är det noga att påpeka att det är helt utan någon typ av kylfläns. Det är endast den nakna processorn som har kontakt med kylningsvätskan Novec 7000.

Zotac_Novec_7000b

Kylflänsen i fråga har fått ett lager diamantstoft över sig och sedan bakats i en ugn, med en process som är proprietär till 3M. Vad processen gör är att ge kylflänsen mer kokpunkter för bättre värmeavledning. Processorn går att klocka till 4,8 GHz stabilt sa Zotac till oss, och med kylflänsen är det troligt att begränsningarna i processorn tar stopp före kylningen.

För er som vill köpa Novec 7000 för ett alldeles eget, och helt galet projekt så finns det att köpa. Förutsatt att ni hittar en återförsäljare kostar det dock runt 250 dollar per gallon, vilket blir strax över 2 000 kr för strax under 3,8 liter vilket knappast kan anses vara billigt. Men det är en väldigt innovativ lösning vi kan se är användbart i servrar och superdatorer, men även har potential konsumentlösningar i stängda vattenkylningssystem. Zotac planerar att sälja system med den här typen av kylning där priset inte är helt bestämt, men väntas ligga på 2 500 till 3 500 dollar.


Relaterad nyhet:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Henrik BerntssonBirksDecryphe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hans
Medlem
Hans

Det här är ingenting nytt. Kolla in de här killarna för lite mera extrem användning av samma material: http://www.youtube.com/watch?v=EN3m1bJvS4Q

Birks
Medlem
Birks

Låter som systemet kan få det jobbigt en varm sommardag när det är 35+

Henrik Berntsson
Admin

ja kokpunkten för vätskan är 35 grader så värmen från systemet tillsammans med varmt sommarväder kan nog få systemet att knäa ganska snabbt, men det ser iaf rätt coolt ut =)