I Ultrabook-konceptet ingår den tunna profil vi har sett på alla datorer i kategorin men vi måste säga att Samsung verkligen har tänjt gränserna med den nya 9-serien. Förutom en ultraslimmad profil kommer de att utrustas med Intels nya Ivy Bridge-processorer.

Ultrabooks ska som mest mäta ungefär 20mm i profil, och medan de flesta tillverkare har lyckats klämma ned detta till 17 – 18 hamnar Samsung i en klass för sig. Man kan säga att Samsung, förutom MacBook Air var först med en Ultrabook med deras 9-serie och ersättaren är på ingående i två storlekar på 13- och 15-tum.

Först ut har vi 13-tummaren i Samsung 9-serien som mäter endast 12,9mm i profil, vi kan på en gång säga att det är tunnare än någon bärbar dator vi någonsin har stött på. Även 15-tummaren imponerar med sina 14,9mm, och vi antar att anledningen till den något tjockare profilen beror på att det är svårt att bygga en så stor dator och få den stabil på endast 12,9mm. Tangentborden kändes överlag rätt bra men i 13-tummaren var det något sämre, detta är en direkt bieffekt av den slimmade profilen. Vad som även skiljer datorerna åt är upplösningen. Den mindre modellen får standard 1 366 x 768, medan den större får den högre upplösningen 1 600 x 900.

series9_13 series9_131

13-tums varianten i Samsung 9-serien mäter endast 12,9mm i profil

Konstruktionen på de båda känns väldigt solid och designen är rent estetiskt stilren, man har även fått in en större skärm i ett mindre format tack vare att man krympt skärmramarna. Den nya 9-serien kommer utrustad med en ”Core i7-processor” vilket är allt Samsung ville berätta, och med ett lanseringsdatum i maj är det inte svårt att förstå att det är Ivy Bridge det handlar om.

series9_15 series9_153

Samsung 9-serien, 15-tum med en profil på 14,9mm

Samsung säger att 15-tummaren ska ha upp till 10 timmar batteritiden. Vi ska fortsätta att tjata om profilen – med tanke på den tunna profilen har vi svårt att se hur man fått plats med ett stort batteri, så Samsungs siffror talar gott för Intel Ivy Bridge. I skrivande stund har vi inga uppgifter om batteritiden på 13-tummaren, men med tanke på dess ännu tunnare profil räknar vi med att den blir lägre än den förstnämnda.

Samsung hoppas att den nya 9-serien ska kunna ersätta den nuvarande i pris, vilket i skrivande stund är 11 000 kr. Men med tanke på vad de har att erbjuda, är det inte heller omöjligt att priset blir högre än så.


Relaterad nyhet:

Annons

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedMartin Lshaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Wow! Dem där båda såg ju hur coola ut som helst. 13-tummaren går tyvärr bort för mig då jag måste ha FullHD-panel. Hoppas att 15-tummaren kommer även i FullHD-variant. Första FullHD-ultrabooken isåfall. Det välkomnar jag. /s

Martin L
Medlem

Apple: Var vänlig och titta på den tunna kanten som Samsung fixar i sin design. Halvera den till nästa generation Pro / Air så blir det köpdags!

Anton Karmehed
Admin

Ja tyvärr hade jag inte så mycket tid på mig att klämma på datorerna men de är verkligen grymt slimmade och fina. Som shag är inne på hade det ju varit najs med en 1080p panel på 15″, får se om Samsung kan bjuda till där. 🙂
Annars är jag också såld på detta med minimala skärmkanter, så jäkla mycket oöndig yta på många bärbara datorer.