Samsung hade slog på stort med en gigantisk monter på CES, och bland dessa hittade vi deras Series-5 Ultrabook. Utifrån det första intrycket vi fick av datorn är det ett solit bygge, och sett till priset blir det en av de billigare på marknaden.

Trots att Samsung är långt ifrån största på den bärbara marknaden, lyckas de ofta komma upp med intressanta lösningar. Deras Samsung Series 5 Ultra, eller det mindre smickrande namnet Samsung NP530 är en 13,3-tums dator som lyckades göra ett gott intryck på oss under vår korta stund med den på CES.

Samsung Series-5 mäter mellan 14,9 – 17,6 mm i profil och väger in på 1,43 kg, vilket är precis över de 1,4 kg Intel satt som gräns för en Ultrabook. Konstruktionen i sig känns väldigt solit och vad gäller touchpad och tangentbord har vi inga riktiga klagomål, utan den ligger i linje med Dell XPS 13 vi testade på mässgolvet. Just tangentbordet är Ultrabookens stora akilleshäl då det är en punkt tillverkarna fått kompromissa på i jakten på det tunna formatet, men Samsung kan vi säga har lyckats ganska bra här.

Ser vi till datorns specifikationer utrustas den med processorn som börjar bli standard för Ultrabooks; en Intel Core i5-2467M på 1,6/2,3 GHz och HD 3000-grafik som driver skärmen med upplösningen 1 366 x 768, och den har även 4 GB minne. Vad som får Samsungs dator att stå ut från mängden är dess lagringslösning och priset. Ser vi till anslutningar har vi en Ethernet-port, HDMI, kortläsare och tre USB varav en är USB 3.0.

IMG_2364

Man satsar på en hybrid lagringslösning med en 500 GB hårddisk som även har 16 GB i form av NAND Flash-minne som cache. Det här ska resultera i snabbare uppstartstider och överlag en rappare upplevelse vid användning. Trots detta ska datorn kunna starta på 20 sekunder, och likt övriga Ultrabooks ska den kunna väckas upp från vila på 2 sekunder. Batteritiden ska ligga på upp till 6,5 timma vilket ligger i nivå vad vi kan vänta oss av Ultrabooks i dagsläget.

Priset i detta utförande ska ligga på 7 990 kr när den lanseras i februari, något vi kan tycka är överkomligt för en Ultrabook speciellt med tanke på det första intrycket vi fick av Series-5. För de som inte nöjer sig med Samsungs hybrid-lagring, kommer samma dator att bestyckas med en 128 GB SSD fast då går priset upp till uppskattningsvis 9 990 kr.


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Martin L Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Synd på den relativt låga upplösningen. Annars verkar den riktigt nice

Martin L
Medlem

Jag vet inte om jag är så himla imponerad om jag ska vara ärlig. OK – priset är imponerande om det faktiskt blir så billigt. Jag gillar också att det är en hybridlösning med HDD och SSD (något jag hoppas att Apple nallar till nästa Pro).

Jag befarar dock att den där kommer att väsnas en del, alternativt throttla snabbt. Ett såpass tunt plastskal.. Vart ska all värme ta vägen? Men men, dom kanske har löst det på något fiffigt sätt 🙂