En ny certifiering ska göra det enkelt för konsumenter att hitta bra och pålitliga HDMI 2.0-kablar för att leverera 4K-upplöst material i 60 hertz. Standarden ska garantera att alla kablar kan leverera 18 gigabit per sekund och att konsumenter inte ska få problem med sina kablar. Trots en ny certifiering väntas dock skillnaderna mellan olika kablar förbli små.

För den som har råd finns det många dyra HDMI-kablar att köpa i butiker. Dyra HDMI-kablar har dock fått stark kritk från eftersom de sällan ger särskilt stora skillnader för användares användarupplevelse eller bildkvalitet. När stora delar av spel- och TV-branschen flyttar till 4K UHD-upplösning blir dock kraven på HDMI-kablar större och riktigt dåliga och billiga HDMI 2.0-kablar kan få problem med att leverera 4K UHD-material i 60 hertz, trots att de egentligen ska kunna göra det. Av den anledningen lanserar nu HDMI Licensing ett nytt certifikat som är tänkt att visa konsumenter vilka HDMI-kablar som är garanterat bra för krävande användningsområden.

Certifierad för hög prestanda

”HDMI Premium Certified Cable”, så är det tänkt vissa nya HDMI-kablar ska marknadsföras. Dessa kablar ska vara testade för att garanterat leverera de 18 gigabit i överföringshastighet som standarden är utformad för. Kablarna ska också vara skapade så att de inte påverkas av yttre störningar eller själva genererar elektromagnetiska störningar som kan påverka omkringliggande produkter.

HDMI kabel 2

Inte nödvändigtvis bättre kablar

Bara för att vissa kablar kommer att marknadsföras som ”Premium” kommer det troligen inte finnas några större skillnader mellan de som har och de som saknar märkningen. De kablar som har ”Premium”-märkning kommer inte ha några extrafunktioner eller vara bättre än vad vanliga HDMI-kablar borde vara men de sägs erbjuda en garanti till konsumenter, som inte nödvändigtvis kan levereras av alla HDMI-kablar. Detta betyder att konsumenter som inte vill lägga extra pengar på en kabel som har ”Premium”-märkning troligen inte kommer att behöva göra det så länge kabeln köps från en pålitlig tillverkare.

HDMI kabel 3

Den nya certifieringen ställer HDMI Licensing i ett svårt hörn. Organisationen licensierar kablar för att alla kablar och produkter ska uppnå standardens krav, men den nya certifieringen visar tydligt att detta inte fungerar i dagsläget. Så här svarar organisationen på en fråga om varför inte alla HDMI-kablar kan hantera 4K i 60 hertz.

Although current High Speed HDMI cables are designed to handle the increased bandwidth of 4K@60 video streams, we see a need for additional testing to ensure consistent performance at the higher speeds. We also foresee how higher bandwidth can result in increased EMI emissions, which can cause interference with wireless signals in home theater devices. This new program provides both testing and labeling to address both these issues for the manufacturer and the end user.

HDMI Premium Certified Cable levererades till HDMI-tillverkare under slutet av förra månaden och väntas nå konsumenter under början av nästa år.

Källa: HDMI

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
LERKGambit_2KWaxinator Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Waxinator
Medlem
Waxinator

Detta är något som även bör införas för DisplayPort kablar vilka har stora kvalitets skillnader. Jag har nu en som fungerar i 60Hz samt tre som ligger i skräplådan då de endast klarade 24-30Hz (alla under 2 meter).

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Den DP kabel som följde med till min LG 34UM95 klarar inte att ge 3440*1440 upplösning i 60Hz. Felaktig kabel trodde jag men läste att de flesta hade det problemet. Så ja en certifiering för DP kablar skulle också behövas.

RK
Gäst
RK

Även om inte alla kablar skapas lika så ser detta mer ut som ett sätt för tillverkarna och säkert även HDMI-alliansen att tjäna en slant genom att få folk att tro att de måste köpa nya kablar. Hårdvarumässigt är HDMI 2.0 utformat för att fungera med alla kategori 2-kompatibla (kategori 2 = 3.4 Gbps per par, totalt 10.2 Gbps) HDMI 1.3 och 1.4-kablar genom att sändande och mottagande hårdvara skall konstrueras för att kompensera för förlusten när 18 Gbps skickas genom en sådan kabel. Sedan kan man ju fråga sig hur stort behovet av ett dataflöde på 18 Gbps faktiskt… Läs hela »

LE
Gäst
LE

RK du tänker lite fel data på skivan är höggradigt komprimerat det så går i HDMI kabeln är okomprimerat så om man räknar 3840×2160 pixlar, 60H och minst 24 bit för färg så når man 12Gbit/s så 18Gbit/s kan behövas om färgdjupet ökar till 32 bit

LE

RK
Gäst
RK

Skönt att någon är vaken 🙂 Du här rätt, men för video använder man ju sällan 4:4:4, utan snarare 4:2:2 eller 4:2:0 vilka ger två tredjedelar respektive halva bitraten av motsvarande 4:4:4-ström, vilket i sin tur ger 8 respektive 6 Gbps, hastigheter som tekniskt sett ryms inom ramen för HDMI 1.3 och 1.4. För video med full färgupplösning i 4k går man mycket riktigt över maxhastigheten för HDMI 1.4, men frågan är om inte Displayport då är ett bättre alternativ eftersom det erbjuder en betydligt högre bitrate (32.4 Gbps för DP 1.3). För att förtydliga, jag har inget emot HDMI… Läs hela »

LE
Gäst
LE

Bra då håller vi fred 🙂
Det är mycket lite material som kan till fullo utnyttja 4:4:4 men det är onödigt att bygga in begränsning i standarden.
DisplayPort är specifikationsmässigt var HDMI borde vara men i gengäld så verkar det svår att implementera eftersom så mycket inte fungerar och det blir ett trassel med kablar och drivrutiner. På det sättet gillar jag HDMI bättre eftersom det nästa alltid fungerar, det är bara HDCP som spökar ibland.
LE