Nu har så även vi svenskar möjlighet att ta del av de onlinebaserade musikaffärerna som säljer nerladdningsbara låtar.
Den välkända onlinebutiken CDON som säljer bland annat musik, film och böcker har nu tagit ännu ett steg inom sin butiksatsning genom att starta försäljning av nerladdningsbar musik.


Vi har tidigare rapporterat om bland annat MSN Music som är Microsofts onlinebaserade musik affär med nerladdningsbar musik, men MSN Music och dess konkurrenter, iTunes, Real Network m.fl. Har än så länge inte etablerat någon verksamhet i Sverige.


Men nu drar alltså CDON igång egen verksamhet i Sverige (den första i Sverige?) och förhoppningsvis kommer flera aktörer följa i deras fotspår. När vi säger egen verksamhet är det sanning med modifikation då man verkar förlita sig på ett multimediaföretag med namnet 24/7 MediaShop. Då både nerladdningen och betalningen sker med detta företag som mellanhand.


CDON har från start ett musikarkiv på över 100 000 låtar och man skriver att man inom kort kommer erbjuda mer än 1 miljon låtar. Musikformaten som används är MP3 och WMA vid 192Kbps, WMA verkar vara det dominerande formatet men det finns ingen direkt förklaring till varför man inte förlitar sig på enbart ett format.
Standardpriserna på låtarna verkar vara 9.90 SEK per låt men satsar man på att köpa ett helt album blir det något billigare per låt, 99.90 SEK kostar ett fullängdsalbum.
Dessa priser kan jämföras med iTunes och MSN Music som tar 99 cent per låt, ca 7 SEK.


Dock verkar det som att CDON i sann anda kommer erbjuda en del specialerbjudande till och från, man börjar t.ex. med att erbjuda Scooters senaste singel ”Shake that” för endast 1 SEK.


Betalning sker online med kreditkort och tar inte många sekunder. När man betalt sin låt kan man ladda ner både låt och tillhörande omslag. För den som råkar bli av med sin köpta låt finns funktionen ”redownload” som låter dig som kund att ladda ner redan köpta låtar gratis (för detta krävs orderbekräftelsen som du får per mail). Du kan ladda ner samma låt tre gånger sedan får du stå ditt kast om du gör av med låten igen.
Jag testade personligen att ladda ner just Scooter – Shake That och det hela fungerade mycket smidigt. Med en betalningsavgift på 5.25% blev hela kostnaden 1.05 SEK, om inte annat ett kul belopp att ha på kontoutdraget.


Personligen ser jag allt mer positivt på onlinebaserade musikaffärer som säljer nerladdningsbar musik. Dock känns priserna fortfarande för höga för att marknaden ska ta fart ordentligt, med ett pris på 5-7kr per låt hade CDON åtminstone vunnit en ny stamkund.


För er som är intresserade kan ni ta er vidare till CDON.COM Downloads.
Diskutera gärna era erfarenheter och tankar kring detta i vårt forum.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid