Dune case717

Med Apples omtalade Mac Pro i blickfånget har allt fler datortillverkar börjat snegla mot cylindriska datorsystem. Nyligen presenterade MSI sin kraftfulla och smidiga Vortex PC och nu kommer nästa PC-variant av Mac Pro. Dune Case är ett chassi som låter flitiga datorbyggare sätta ihop sin egen cylindriska dator med traditionella komponenter.

Dune Case är i ren estetisk design väldigt lik den stilrena arbetsstationen Mac Pro. Dess cylindriska form och stilrena aluminiumchassi ser åtminstone på bilder mycket trevligt ut. Under skalet finns det samtidigt stora skillnader mot både Mac Pro och MSI:s Vortex-system.

Dune Case är nämligen byggt kring traditionella PC-komponenter där ett förhållandevis smidigt och slimmat mITX-moderkort matchas med kraftfulla desktopprocessorer och ett fullstort PCI Express-grafikkort. Detta betyder att Dune Case slopar den centrerade kylflänslösning som Apple använder sig av och istället förlitar sig på individuell kylning av komponenterna. Ett fullstort grafikkort på maximalt 185 millimeter i längd matchas med ett smidigt SFX-nätaggregat och en CPU-kylare i vad verkar vara lågprofildesign.

Missa inte: Fullstora entusiastkomponenter i miniformat – en förhandstitt på kompakta MSI Vortex

Chassit krönts av en 140 millimeter kylningsfläkt i taket som suger luft genom systemet och ska klara av att hålla både grafikkort, CPU och andra komponenter svala. Själva grafikkortet monteras på en utsvängbar platta med en PCI Express-expansionskabel och gör det lättare att komma åt de två fästena för 2,5-tums hårddiskar under huven.

Dune Case har ett anmärkningsvärt stilrent yttre men baktill på chassit hittar vi även ett gäng aslutningar och portar med bland annat HDMI 1.4, fyra USB 3.0-portar samt anslutningar för mikrofon och hörlurar. På baksidan hittas även datorns strömknapp för att göra fronten extra stilren.

Stilren men frågetecken kring funktionalitet

Medan Dune Case onekligen ser stilren och fräsch ut finns det också flera frågetecken kring chassit som nu lagts upp på gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter. Den bakre IO-panelen gör att man som användare inte kan nyttja moderkortsspecifika IO-funktioner och då chassit inte verkar komma med varken Displayport-utgång eller stöd för HDMI 2.0 finns det stora frågetecken kring chassits kapacitet för 4K-upplösning där man med dagens modell ser ut att vara begränsad till 30 hertz. Det är även tydliga begränsningar till grafikkortsstorlek samt CPU-kylning där det ännu inte nämns några mått.

Uppdatering: Utvecklarna av Dune Case har i kommentarerna på Kickstarter-kampanjen bekräftat att man beslutat sig för att inkludera stöd för HDMI 2.0 samt Displayport 1.2, det senare som ett tillägg av något slag. USB Type-C verkar dock lysa med sin frånvaro och ses som en funktion för framtida modeller.

Kickstarter-kampanjen har hittills dragit in knappt 20 000 dollar av de 130 000 dollar som är slutmålet. För dem som vill hoppa på tåget innan kampanjen avslutas inom 35 dagar är det ett fåtal exemplar kvar för 159 dollar stycket medan nästa anhalt ligger på 189 dollar stycket.

Dune Case ser ut att vara ett riktigt stilrent chassi för Mac Pro-sugna PC-användare men förutom det faktum att Apple troligtvis inte är helt nöjda med utvecklarnas industridesign finns det som ovan nämnt ett flertal farhågor att ta i beaktning innan man skriver upp sig för finansering.

Källa: Kickstarter

Lägsta pris på Prisjakt.nu

DELA

Leave a Reply

6 Kommentarer på "Dune Case är cylindriska PC-versionen av Mac Pro"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
stingray454
Gäst

Lawsuit from Apple in 3.. 2.. 1..

jacozz
Gäst

Ähmm.. vad är poängen med denna?
Den coolaste funktionen med Mac Pro är ju kylningslösningen med ett enda kylblock för både cpu och gpu. Detta känns ju mer som att köpa en “Kina-Iphone” och tro att den ska fungera som originalet.

Tintin
Gäst

[quote name=”jacozz”]Ähmm.. vad är poängen med denna?
Den coolaste funktionen med Mac Pro är ju kylningslösningen med ett enda kylblock för både cpu och gpu. Detta känns ju mer som att köpa en “Kina-Iphone” och tro att den ska fungera som originalet.[/quote]

Jag tycker om det. Bra för den som inte vill betala extra mycket för likvärdig hårdvara som man får göra när man köper den där märkesdatorn. Kylningens utformning är av mindre vikt så länge kylningen fungerar bra, eller tycker du inte det? Måste den se ut på ett speciellt sätt?

Gäst
[quote name=”Tintin”][quote name=”jacozz”]Ähmm.. vad är poängen med denna?Den coolaste funktionen med Mac Pro är ju kylningslösningen med ett enda kylblock för både cpu och gpu. Detta känns ju mer som att köpa en “Kina-Iphone” och tro att den ska fungera som originalet.[/quote] Jag tycker om det. Bra för den som inte vill betala extra mycket för likvärdig hårdvara som man får göra när man köper den där märkesdatorn. Kylningens utformning är av mindre vikt så länge kylningen fungerar bra, eller tycker du inte det? Måste den se ut på ett speciellt sätt?[/quote] Men utan Apples patenterade kyllösning är det väl… Läs hela »
Tintin
Gäst

Nej det är sant, och skulle jag köpa en datorlåda så går jag på först hur bra recensioner den fått och sedan utseendet 🙂

alexandercgomez
Gäst
Hey Guys .. Thanks for all the comments here .. let me address a few of the concerns .. First thanks for your interest. It has been one year in the making. Using standard parts was a challenge to fit inside a cylindrical case. There were so many suggestions to say “yeah good enough, it works” but it didnt satisfy me. I wanted this to be tidy and easy to access. Ofcourse there are going to be limitations with size. but we were able to create this case the best of our ability and one year later you have dune… Läs hela »
wpDiscuz