Kompakta speldatorer växer stadigt i popularitet, men riktigt små system brukar i regel innebär att tillverkaren får använda komponenter från bärbara datorer för att hålla nere volymen. Sådant är dock inte fallet med Vortex, MSI:s nya minidator med fullstora grafikkretsar och processorer.

Vi hälsar på hos MSI på CES 2016 och får stifta bekantskap med Vortex, en prototypdator som är designad för att klämma in så mycket prestanda som bara möjligt i ett litet format. Datorn har ett runt fotavtryck och använder tre kretskort (ett moderkort och två grafikkort) som monterats runt en gemensam kylningsanordning. Chassit hämtar sedan in luft underifrån och varmluften från hela systemet blåses ut i toppen.

Det är lätt att dra paralleller till Mac Pro som använder en liknande kylningslösning och ett snarlikt format, men Vortex riktas helt mot datorspelare och PC-entusiaster snarare än professionella användare. Innanför skalet sitter fullstora Nvidia-grafikkretsar (från GTX 960 och upp till dubbla GTX 980) och en Skylake-processor. Sistnämnda är inte heller fastlödd utan använder en vanlig LGA-1151-sockel, så att du kan uppgradera processorn vid behov. På moderkortet finns även fyra SO-DIMM-platser, med stöd för upp till 64 gigabyte DDR4-minne.

Det är klart imponerande att MSI har lyckats trycka in den här typen av hårdvara i ett så pass litet format och ändå bibehålla en del uppgraderingsmöjligheter, men det ställer också en hel del krav på kylningen. Vi stresstestade inte datorn på plats, så det är svårt att uttala sig om hur väl kylningslösningen fungerar innan vi får kika närmare på den skarpa varianten när den lanseras senare i vår. Är Vortex något du vill se på skrivbordet får du dock vara beredd att gräva djupt i plånboken – prislappen landar nämligen på mellan 20 000 och 30 000 kronor beroende på hur kraftfull hårdvara du vill trycka in.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0RPc-foreverGadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Applekopia. Fanns andra små moderkortsformer än standard dvs annat än M-ITX så skulle säkert konsumenter skruva ihop sina egna små kraftfulla chassin. Apple var först med att ta fram den otroligt kompakta Mac Pro, och grunden låg i ny form på moderkortet. Smart av MSI att hoppa på detta. Lite intressant att inte ASUS gjort det.

Pc-forever
Gäst
Pc-forever

[quote name=”Gadgety”]Applekopia. Fanns andra små moderkortsformer än standard dvs annat än M-ITX så skulle säkert konsumenter skruva ihop sina egna små kraftfulla chassin. Apple var först med att ta fram den otroligt kompakta Mac Pro, och grunden låg i ny form på moderkortet. Smart av MSI att hoppa på detta. Lite intressant att inte ASUS gjort det.[/quote] Trötta mig!! Varför ska Apple ha ensamrätt på former när de stulit alla sina former själva…Då är alla Apples bärbara datorer pc-kopior eftersom pc-datorerna var först med bärbara som har skärmen ovanför tangentbordet och är fyrkantiga i hopfällt läge. Iphones form är också… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Har själv funderat på att bygga om en stor vas till en dator.
Allra mest läckert som en ”fantasy” dator vore att ha formen av nått objekt från WoW/Fantasy spel. Typ kanske formen av en stor potion med nått tjockt vätskeskikt i kanterna som kan lysa rött, grönt, blått eller annat skoj beroende på backlight samtidigt som en liten luftpump i botten ger liv till vätskan i denna.
Har faktiskt tänkt på många effektfulla chassin genom åren som skulle kunna sälja bra om nån bara kommersialiserade detta.