Årets andra stora uppdatering till Windows 10 har börjat rullas ut, AMD detaljerar grafikprocessorerna i nya MacBook Pro och Motorola Razr har fått en ny chans på livet.

Denna vecka har Apple avtäckt sin senaste MacBook Pro-modell som enligt företaget ska vara den kraftfullaste versionen hittills och AMD har nu bekräftat specifikationerna för den grafikkrets som gömmer sig i datorn. Microsoft har börjat rulla ut den senaste stora uppdateringen till Windows 10 och Motorolas klassiska mobiltelefon Razr gör en comeback!

 

Navi 21 Lite

Radeon Pro 5000M-serien detaljeras

Tidigare under veckan avtäckte Apple sin senaste MacBook Pro. En bärbar dator med en bildskärm på 16 tum, upp till 64 gigabyte internminne och upp till åtta terabyte lagringsutrymme. Till detta hör även sexkärniga eller åttakärniga processorer från Intel och grafikkretsar från AMD ur Radeon Pro 5000M-serien.

Denna serie har nu fått en aning fler detaljer bekräftade. Det rör sig om totalt två modeller vid namn Radeon Pro 5500M och Radeon Pro 5300M.

Radeon Pro 5300M kommer med 20 beräkningsenheter, 1 280 streamprocessorer och upp till 3,2 TFLOPS FP32-prestanda. Videominnet som hör till kommer i form av GDDR6 och mängden listas som upp till fyra gigabyte. För Radeon Pro 5500M ökas antalet beräkningsenheter till 24, antalet streamprocessorer till 1 536 och FP32-prestandan till 4,0 TFLOPS. Här kan vi även se hur mängden videominne som kan paras med grafikprocessorn ökas till åtta gigabyte.

 

Windows 10 version 1909 är här

Microsoft har gått över till att erbjuda två stora uppdateringar varje år till sitt operativsystem Windows 10. Detta utöver de säkerhetsuppdateringar och småfixar som appliceras med jämna mellanrum. Nu har den andra stora uppdateringen för år 2019 börjat rullas ut.

Listan över vad som är nytt och vad som ändras i operativsystemet med den nya uppdateringen är lång och kan läsas i sin helhet hos Techpowerup.

 

Motorola Razr gör comeback!

På mobilsidan har vikbara smartphones varit en stor trend för året med både höjdpunkter och misslyckanden. Motorola presenterade under veckan en ny smartphone med en vikbar AMOLED-skärm som viks med ett veck horisontellt över skärmen. Telefonen är designad i stil med den klassiska Razr-telefonen från mitten av 00-talet. Den verkar tyvärr vara begränsad av sin prestanda men visar i alla fall ett ganska häftigt nytt koncept för mobilvärlden. NordicHardwares systersajt Surfa rapporterar mer.

 

Gigabyte avtäcker RTX 2080 Super Gaming OC Waterforce WB

Gigabyte utökar sin Waterforce-serie av grafikkort. Denna gång är det Nvidias Geforce RTX 2080 Super som får behandlingen med medföljande vattenblock. Vattenblocket i sig täcker grafikprocessorn, videominnet samt komponenterna för strömreglering på kretskortet.

Sett till de klockfrekvenser Gigabyte levererar modellen med rör det sig om en 1 845 megahertz (MHz) hos grafikprocessorn. Referensmodellen ligger på 1 815 MHz. Videominnet kommer klockat till 15 500 MHz och rent generellt rör det sig om ett RTX 2080 Super som potentiellt kan erbjuda mer effektiv kylning än andra modeller med mindre tilltagna luftkylare.

Sett till videoanslutningar kommer RTX 2080 Super Gaming OC Waterforce WB 8G (namnet fullkomligt rullar av tungan!) med tre Displayport 1.4 och en ensam HDMI 2.0b.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid