Trådlöst nätverk är närmast en livsnödvändighet idag och framtidens vision med Internet of things där mer eller mindre alla produkter är internetansluta blir det en allt viktigare komponent i våra liv. Nu visar brittiska forskare hur ljus kan vara nyckeln till nya trådlösa nätverk och når en hissnande överföringshastighet på 224 gigabit per sekund.

Det är forskare på Oxfords universitet som nu återigen satt optisk nätverksteknik i blickfånget. Redan under 2008 gjordes det förhållandevis framgångsrika tester på trådlös överföring av data med LED-ljus men på den tiden lyckades forskare på Bostons universitet endast nå hastigheter på 10 megabit per sekund.

När nu en forskargrupp ledda av fotonik ingenjören Domonic O’Brien vid Oxford University presenterar en forskningsrapport kring ämnet har det hänt en hel del. Forskarlaget har lyckas nå en total datahastighet på hela 224 gigabit per sekund över sex optiska kanaler, att jämför med den teoretiska maxhastigheten av dagens 5 gigahertz Wifi-nät på 1,7 gigabit per sekund.

visible_light_comms_oxford_university

Det finns som väntat vissa begränsningar för trådlösa optiska nätverk och bland annat är räckvidden begränsad till 3 meter samt att det krävs fri sikt mellan sändare och mottagare. Synfältet är något ökat till 36 grader men då sjunker även hastigheten till 112 gigabit per sekund. Den annars största nackdelen med det system som forskarna i Oxford tagit fram är att tekniken endast fungerar när sändare och mottagare har fasta positioner. Detta utesluter mobila produkter som flyttas runt i rummet. Detta är däremot något man hoppas hitta lösningar på framöver med teknik som låter sändare följa en mottagares rörelser inom sändningsområdet.

Kan nå hastigheter på upp till 3 terabit per sekund

I sin forskningsrapport menar Domonic O’Brien att optisk trådlöst nätverk med laser kan bli ett bra komplement till radiobaserade nätverk som har sämre maximal överföringshastighet men samtidigt kan överföra data genom väggar och andra hinder. Välplanerade installationer av nätverksbaserade lagringslösningar med både radio- samt optiskt trådlöst nätverk skulle exempelvis vara ett intressant användningsområde i framtiden.

När en komersiell lösning av ”Li-fi” skulle finnas tillgänglig finns det inga uppgifter om men då forskargruppen ser potential att nå hastigheter upp till 3 terabit per sekund är det onekligen något vi kommer hålla ögonen på även framöver.

Källa: IEEE Xplore via The Register

Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid