Enligt The Inquirer kan bristen på toppmodeller ur ATI och NVIDIAs grafikkortserier bero på dålig tillgång av högkvalitativt GDDR3-minne. Att både ATI Radeon X800 XT PE och NVIDIA GeForce 6800 Ultra ofta lyser med sin frånvaro på marknaden har under längre tid varit klart. Orsakerna till den dåliga tillgången har dock varit oklar och flera teorier har varit på tapeten.
Den senaste i rad är alltså relaterat till tillgången på GDDR3-minne i högre klockfrekvenser, något både ATI och NVIDIA behöver för att producera sina toppmodeller.
På The Inquirer spekulerar man i varför de två grafikkortstillverkarna inte bara lägger skulden på minnestillverkarna i detta fallet.


”We are puzzled why the graphic companies haven’t just said the delay partially caused by shortage of DDR 3 memory. I don’t think they are afraid of the memory guys, are they?”


Det har ännu inte dykt upp några officiella uttalande om brist på GDDR3-minne men det ryktas att åtminstone ATI börjat ge detta som förklaring till sina partners.
Huruvida detta verkligen är huvudorsaken till bristen på high-end-kort vet vi inte säkert men hur som helst hoppas vi att det hela löser sig inom en snar framtid. Även fast få av oss har råd att köpa korten när de väl finns tillgängliga.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid