Internet of Things får en ny stor spelare när Google presenterar sitt eget Android-baserade operativsystem för små Internet-uppkopplade enheter. Brillo är tänkt att driva många av framtidens uppkopplade enheter och en ny teknik kallad Weave är tänkt att koppla samma telefoner med Brillo-enheter och Internet.

Allt fler stora företag vill ta sig in och konkurrera med system gjorda för Internet of Things. Under de senaste månaderna har vi sett företag så som Microsoft och Huawei introducera operativsystem för IoT-produkter. Med start i dag är också Google en del av branschens stora satsning på IoT. Sökjätten presenterar nu ett nytt operativsystem kallat Brillo.

Brillo är ett litet och enkelt operativsystem som har sina rötter i Android. Detta betyder att Brillo har stöd för många avancerade protokoll så som wifi och bluetooth samtidigt som det är mer energieffektivt och stabilt. Operativsystemet är tänkt att vara grunden för framtidens Internet-uppkopplade saker men Google har inte sagt vilka typer av enheter som kan drivas av det. I en bild som visades vid presentationen verkade det dock som om Google vill att det ska användas i alla typer av produkter, allt från fotbollar, bilar, febertermometrar och mikrovågsugnar till tvättmaskiner, tofflor och fåtöljer.

Weave – sammanflätar telefoner, molnet och Brillo

Med så många olika Internet-uppkopplade enheter presenterar Google ett system för att koppla samman IoT-enheter med Internet och andra smarta enheter. Detta system är tänkt att hjälpa olika typer av enheter från olika tillverkare att kommunicera med varandra så att de kan fungera bättre tillsammans. Detta kan sägas vara den stora och svåra nöten att knäcka eftersom uppkopplade enheter som inte kan kommunicera med något annat är relativt meningslösa.

Google_Weave

En förhandsvisning av Brillo kommer att lanseras under årets tredje kvartal och Weave kommer att lanseras under årets sista kvartal. De första Brillo- och Weave-baserade produkterna kommer med andra ord dröja till 2016.

Källa: YouTube (Google Developers)

Läs mer:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0RSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Börjar låta som om google vill ta över världen…

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag undrar om IoT kommer kombineras med ”PLoT”.PLoT, alltså ”Programming Language of Things”, vilket borde vara Java.Minns redan på 90-talet när man snackade om att diskmaskiner, osv, skulle (och har) programmeras med Java. ..Förresten.. För några år sen så var det ett jäkla tjat om Cloud. Alla företag skrek ”moln” och ”cloud” om varenda produkt som releasades. Det var lixom nya innegrejen ..Bara det att det egentligen inte var nytt – Det hade funnits hur länge som helst! men nu skulle man bara skrika Moln, MOOOLLLN om precis allt!!Börjar starkt misstänka att IoT blir det nya PR-fjanteriet. Nått som egentligen… Läs hela »