Film- och skivbolagen Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film och Svensk Filmindustri har gått till frontalattack på internetleverantören Bredbandsbolaget. Företagen vill tvinga Bredbandsbolaget att blockera fildelningssajterna The Pirate Bay och Swefilmer – något Bredbandsbolaget inte tänker gå med på.

Under måndagen släpptes den förbryllande bomben. Svenska internetleverantören Bredbandsbolaget har blivit stämda av en större grupp film- och musikbolag. I stämningen menar företagen att Bredbandsbolaget omedelbart ska blockera fildelningssajten The Pirate Bay samt illegala strömningssajten Swefilmer. Gör man inte det hotar alliansen Bredbandsbolaget med vite och menar att man ”medverka till intrång i rättighetsinnehavarnas rättigheter”.

Än mer uppseendeväckande är anledningen till att just Bredbandsbolaget är den enda internetleverantören som för närvarande påverkas av stämningen. Enligt advokatfirman Delphi som levererat stämningsansökan å bolagens verkan är det nämligen teleoperatörens ”uppkoppling med hög hastighet” som är en anledning till stämningsansökan. Samtidigt påpekar representanter för Delphi att problemet inte är begränsat till just bara Bredbandsbolaget.

Välkomnar en rättslig prövning

Bredbandsbolaget är som väntat inte nöjda med händelserna och har nu i ett officiellt uttalande välkomnat en kamp med film- och musikbolagen.

”Våra kunder har rätt att fritt kommunicera och ta del av information över internet. Vi som internetoperatör har ingen skyldighet att förhindra innehåll baserat på önskemål från enskilda organisationer. Vi följer svensk lag och det finns idag ingen skyldighet att blockera varken The Pirate Bay eller Swefilmer. Vi välkomnar en rättslig prövning.” skriver Bredbandsbolaget till TT.

Även om många är kritiska till stämningen mot Bredbandsbolaget har liknande rättsliga prövningar i andra länder vid flera tillfällen lett till fällande domar och enligt en undersökning från Boston Consulting Group lett till en minskning av bit torrent-nerladdningar med 11 procent. Undersökningen som beställts av film- och tv-branschen visade också att användandet av bit torrents ökade med 15 procent i länder där man inte tvingat internetleverantörer att blockera illegala fildelningssajter.

I debatten cirkulerar nu allt från diskussioner om yttrandefrihet och censur till kritik mot film- och skivbolag för undermåliga lagliga alternativ till de illegala streamingsajter som kontinuerligt växer fram på internet.

Källa: Dagens Media

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid