Bredbandsbolaget har fått en fällande dom från Patent- och marknadsöverdomstolen. Internetleverantören måste nu blockera The Pirate Bay.

Det är cirka två år sedan Tingsrätten beslutade att Bredbandsbolaget inte skulle behöva strypa trafiken till The Pirate Bay. Nu har dock internetleverantören dragits inför Patent- och marknadsöverdomstolen, som gjorde en helomvändning av Stockholms Tingsrätts dom.

Bredbandsbolaget, ett dotterbolag i Telenorkoncernen, kommer nu att behöva blockera tillgången till både The Pirate Bay och Swefilmer från och med den 28 februari 2017 och 3 år framåt enligt domen. Internetleverantörer som inte följer denna dom kan komma att behöva betala ett vite på upp till 500 000 kronor.

Bredbandsbolaget: ”Vi är väldigt förvånade”

Bredbandsbolagets chef, Jonas Jegerborn säger i en intervju med SVT att han är besviken över domen och på Bredbandsbolagets Facebooksida så har man även uttryck sitt missnöje över Hovrättens beslut i form av svar på privatpersoners inlägg.

”Det här väcker många frågor: Vad innebär detta för svenska internetanvändare? Vilket ansvar kommer vi att få? Vi är väldigt förvånade över den här utkomsten.” – Bredbandsbolagets chef Jonas Jegerborn till SVT.

Jegerborn nämner också att företaget är förvånade över att svensk lag har tolkats på det sätt som tillåtit domen. Bredbandsbolaget har under hela processen varit väldigt fasta i sin åsikt att en internetleverantör inte kan hållas ansvarig för vad som transporteras i deras nät.

– Döms vi för medverkan till upphovsrättsbrott är det stor sannolikhet att vi kan komma att dömas för andra typer av brott. Till exempel förtal och ärekränkningar som sker dagligen i sociala medier. Därmed kan vi tvingas censurera eller blockera sociala medier där det här förekommer.
– Säger Jonas Jegerborn från Bredbandsbolaget till IDG.

Tidigare har Jegerborn även uttryckt oro över att om domen från Hovrätten skulle bli som den blev så kan internetleverantörer kan komma att dras inför rätta för andra brott. Domen från Svea Hovrätt finns att läsa i sin helhet här. Domen går inte heller att överklaga.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ajin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ajin
Medlem
Ajin

Tack EU…

Medlem

Lycklig skall du vara för att du är född i den fria världen, har man blivigt lärd under sin uppväxt. Tacksamheten för ett köpt lagsystem är oroväckande liten just nu…får börja använda vpn som kineserna för att slippa censur på nätet numera!