Reaktionerna efter fredagens domslut har varit många. På åklagarens sida har reaktionerna varit särskilt starka. I en intervju med Dagens Nyheter berättar exempelvis en representant från Film- och tv-branschens samarbetskommitté att domen kommer att överklagas och att den visar att svensk lagstiftning ligger efter.

När vi i fredags rapporterade om Bredbandsbolaget-domen från Stockholms tingsrätt var det många som reagerade starkt på nyheten. Domen som avslog målet mot Bredbandsbolaget gjorde det tydligt att Internetleverantörer inte kan tvingas till att blockera piratsajter från sina användare. Domen togs emot positivt av många men representanter från åklagarens sida har tydligt visat att de inte håller med tingsrätten i sin bedömning.

”Sverige ligger på efterkälken”

I Dagens Nyheters artikel om domen intervjuas Per Strömbäck som är sakkunnig på Film- och tv-branschens samarbetskommitté. Strömbäck gör det klart vad som kommer att hända med målet i framtiden.

”Vi kommer överklaga. Det här är ett bakslag för svenska film- och musikskapare. Sverige ligger på efterkälken och man kan notera att det är ett underbetyg för svenskt rättsväsende.”, säger Per Strömbäck i en intervju med Dagens Nyheter.

Tror på vinst i hovrätten

Överklagan måste lämnas in senast den 18 december. Ingen överklagan har lämnats in ännu men när den gör det blir det upp till Svea hovrätt att bestämma om frågan kommer att tas upp igen. Bredbandsbolaget verkar dock inte vara rädda för risken för en förlust i en potentiell rättegång i hovrätten.

”Detta är viktigt för yttrandefriheten och den svenska modellen för ett fritt och öppet internet. Vi tror att även hovrätten kommer att döma till vår fördel och hoppas att detta kan sätta stopp för denna fråga som annars skulle kunna leda till att vi behöver blockera fler sajter framöver.”, säger Anna Byström, chefsjurist på Telenor som äger Bredbandsbolaget, i en intervju med Dagens Nyheter.

Källa: DN

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
S0urcerr0RSebbeSven Svensson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sven Svensson
Gäst
Sven Svensson

När ni omtalar kärande-parten som ”åklagarna” så för det tankar till att det är svenska staten som driver detta mål och att det skulle vara tal om ett brottmål – vilket inte stämmer. Ni kanske bör se över bruket av ordet och lämpligen skriva käranden istället.

Medlem
Arne Berg

Tycker dom borde vara riktigt glada över svenska rättsväsendet, när dom flesta dommar hamnat precis där dom vill tidigare, med total överkörning av både gamla lagar & privata rättigheter osv Men det är väl så idagsläget att den heliga ekonomin & privata företag går före allt annat inklusive mänskliga rättigheter.
Nästa steg i denna riktning verkar redan komma, med mer övervakning & kontroll. Boken 1984 s dystopi verkar snart vara ett mål, man får kämpa för att komma till när det gäller rättigheter för en medborgare i det moderna samhället.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Kan inte dom pengakåta i branschen ta och trycka ner sina skivor i käften så man får tyst på det här jävla hyckleriet någon gång?

”He who defends everything defends nothing.” – Frederick the Great

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Ase”]Boken 1984 s dystopi verkar snart vara ett mål,[…][/quote]1984 är väldigt otäck.Det tråkiga är att alla ideologier kan kapas. Antingen av en maktgalning eller grupper/sekter/klaner (som antagligen är det mer vanliga) där dom som spelar den psykopatiska rollen bäst blir den som klättrar i karriärsstegen och säkrar ”klubbens” framtid. Detta kan ske både i högerblocken och vänsterblocken.Kommunen jag bor i tex, har blivit som en sekt där flera av dom högt uppsatta prioriterar skattepengar & jobb till anhöriga eller vänner som får första tjing. Där ser man hur ”kommunen” som bottnar i typisk vänsterideologi kapats av psykopater som skapat… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Min kommentar var över att demokratin, mänskliga rättigheter blir satt åt sidan .Inte något för anhängare av en mer odemokratisk ordning att försöka få vinnande kommentarer av. Humanism är ett ord som fallit bort ur allas medvetande verkar det som. Rädsla och fördommar verkar vara det som anammas idag.Var väl det samhället som Orwell försökte varna oss för i boken. Ja även varna oss för totalitära samhällen oberoende om dom är vänster eller höger.Massiv övervakning ,rop på fler poliser, terroristbekämpning (vem kallas terrorist imorgon) och privata företag som får pengar genom lagstiftning är inte ett samhälle som jag vill leva… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Och då hamnar folket i ett läge där det är svårt att kräva sina ”mänskliga rättigheter” när man inte vill uppfylla sina mänskliga ”skyldigheter”.Piratkulturen (och attityder till saker i allmänhet) har utvecklats dom senaste decennierna till en översittarkultur där man i princip tycker sej ha rätt att göra vad som helst utan minsta samvetskval. Det blir liksom lite löjligt att gnälla över att rättsväsendet anpassas efter dessa nya attityder.Det är inte samma piratkultur som för 20 år sen, när folket som då piratkopierade även många gånger valde att betala för sej, utan istället har vi nu en stor skara som… Läs hela »