Det är inte omöjligt att Sony nu satt sista spiken i kistan för HD-DVD genom sitt uppköp av hollywoodfilmstudion MGM. Vi rapporterade om detta uppköp häromdagen och skrev då följande;


”Vi förmodar att HD-DVD konsortiumet sliter sitt hår efter detta besked då Sony nu har ännu ett filmbolag att använda för att få fram Blu-ray formatet som DVD-formatets efterträdare.”


Det verkar nu som att våra spekulationer kring Sonys planer varit välriktade då Reuters nyligen publicerat en kort artikel om Sonys uppköp av MGM där man bland annat hört sig för bland marknadsanalytiker och investerare för att få deras syn på Sonys handlingar. Varav Kiyoshi Yamanaka på T&D Asset Management sade följande;


”One of the important aspects of this deal with MGM is that it may help Sony prevail in the DVD format war.”


Med andra ord ligger Sonys Blu-ray satsning till stor del bakom köpet av MGM som gör att Sony sitter på världens största bibliotek av filmtitlar. runt 7600 st. Där vi kan nämna filmer som James Bond, Rosa Pantern och Rocky.
Att man satsar runt 36 Miljarder på att få MGM under sina vingar ger en vink om vilka pengar som finns på marknaden för film och mediaförsäljning.


Nu har alltså Sony två filmstudior till sitt förfogande för att pusha Blu-ray formatet och med tanke på deras underlag med Betamax (VHS största konkurrent när det bar sig) kommer man garanterat inte hålla igen.
Om HD-DVD ska klara av att stå upp mot Blu-ray känns det som att man nu måste dra fram minst ett eller två ess ur skjortärmen.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid