Vi har malt på om Blu-Ray vs. HD-DVD ett bra tag nu och hittills har vi inte kunnat rapportera om några riktiga tester eller ”hands-on” omdömen.


Nu verkar det dock som de första ”testerna” börjar dyka upp om vi nu ska kalla artikeln på PC World ett test.
Men det är nu i alla fall någon som haft möjlighet att bruka de första Blu-ray spelarna som börjat dyka upp i Japan. Både Panasonic och Sony har lanserat Blu-ray kapabla spelare som kan skriva Blu-ray skivor av BD-RE format.
Sonys maskin, Sony BDZ-S77, lanserades redan i april 2003 och klarar endast BD-RE skivor med ett lager, maximalt 27GB lagringskapacitet.
Panasonic DMR-E700BD som lanserades i juli 2004 har dock stöd för skivor med två lager, vilket ger en lagringskapacitet på drygt 50GB.


I dagsläget är det endast inspelning av material som är möjligt på Blu-ray formatet och varken Sonys eller Panasonics maskiner går att använda utanför Japans gränser då de är anpassade för deras TV-system.
Det är faktiskt så att maskinerna inte ens kommer att kunna spela upp tryckta Blu-ray skivor när de dyker upp på marknaden. Då blir det helt enkelt dags att uppgradera, något som känns rätt tungt då vardera maskin går loss på runt $2700 (~20 000 SEK).


De verkar inte heller fungera helt tillfredställande då skivor brända på ena spelaren hade problem med att spelas upp på den andra osv.


”The upshot is, yes, the first generation of Blu-ray Disc recorders are shipping–but there’s a reason the technology hasn’t made it overseas just yet. The sluggish response times and compatibility issues are something that I’d expect from prototype machines but not commercialized products and certainly not such expensive ones.”


Blu-ray verkar helt klart vara på rätt väg då man är överlag nöjd med spelarna men det finns mycket att jobba på. Det känns faktiskt inte så tungt längre att veta att endast japanerna har möjlighet att leka med dagens Blu-ray spelare då de knappast hade haft något större användningsområde i Sverige.


Källa: PC World

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid