De nya hörlurarna jag har provat på har givit mig en smärre uppenbarelse. Jag har lärt mig att finlyssning av musik inte måste innebära dyra öppna lurar från Sennheiser, hörlursförstärkare och högupplöst musik, utan att slutna lurar och noice cancellation faktiskt kan göra underverk.

Sen jag tog initiativet till det som blev NordicHardware år 2000 har jag jobbat med verksamheten hemifrån. Det finns många fördelar med att arbeta hemifrån men också en hel del nackdelar. Å ena sidan har man nära till jobbet, man kan jobba när/hur man vill, man kan rycka in som bebisvaggare på nätterna/dagarna när det behövs och man har nära till kylskåpet! Å andra sidan har man familjen, med allt vad det innebär, inpå knuten. Det kan vara barn som vill komma in och mysa en stund, eller arga barn som krigar över leksaker, eller en bättre hälft som tycker att den där nya låten med Imagine Dragons, måste spelas på högsta volym i köket. Desto fler människor man är i familjen desto mindre möljigheter finns det att hitta den där stunden där man kan sväva iväg till en bra låt och unna sig lite verklighetsflykt.

När jag jobbar lyssnar jag nästan alltid på musik, jag använder lurar när jag kör skypemöten osv. Jag har haft ett ljudintresse under många år on a budget och jag gillar att ”finlyssna” på bra musik med bra utrustning. I vardagsrummet har jag två strykbrädor som högtalare, Magnepan MG12 som är en billig entusiasthögtalare och till datorn kör jag Sennheiser HD650 tillsammans med en Mucical Fidelity X-CAN V8 hörlursförstärkare. CD eller flac men också spotify och ogg vorbis i 320 kbit/s (premium) brukar stå på menyn. Med lurarna från Sennheiser slipper det in lika mycket ljud som det slipper ut, de har en helt öppen konstruktion och det eventuella kaos som finns utanför lurarna smiter in utan motstånd och saboterar det man råkar lyssna på.

headsets2.jpg

Sist vi träffades på Malmökontoret, rekommenderade vår headset-expert Anders, att jag skulle testa ett nytt headset när jag sa att jag behövde en ny lösning på mikrofon/lurar när vi har skype-möten. Hittills har jag plågat mina meddeltagare på möten med brus och allmänt oljud från min nuvarande mikrofon och det var dags att göra något åt saken. Anders hade ett par olika förslag och jag beslöt mig för att testa ASUS Vulcan Pro. Förutom att lurarna har en sluten konstruktion och därmed en direkt ljudisolerande effekt, har de även noise cancellation, vilket gör att en väldigt stor del av omgivande ljud försvinner helt. För mig som haft öppna lurar under många år, öppnade detta en ny värld med helt nya möjligheter att kunna lyssna på bra musik när jag vill utan att behöva anpassa mig till det kaos som allt som oftast råder utanför.

Visst, Asus Vulcan Pro får rejält med stryk i ljudkvalitet mot HD650 men det är inte så konstigt. Två helt olika lurar, avsedda för helt olika ändamål i helt olika prisklasser. Basen i Asus lurar är fläskigare, inte nödvändigtvis bättre. Funktionen noise cancellation medför ett svagt brus och det ger också ljudet en viss distortion. Noise cancellation är inte heller en unik funktion för ASUS produkter, de flesta tillverkare erbjuder något motsvarande i sina produktserier nuförtiden. Vulcan Pro är samtidigt betydligt mer lättdrivna än mina Sennheiser-lurar så det går att spela rejält högt. Tillräckligt hög volym och fläskig bas i Vulcan Pro kan nog kombinerat slita ut vilka öron som helst. Neutraliteten i Sennheisers lurar är också klart bättre och ger en bättre ljudbild. Men vad spelar neutralitet och kvalitet för roll när man har ett kaos runt sig? Lurar med noise cancellation är för mig ett perfekt komplement när jag sitter på planet eller när jag inte kan använda mina vanliga lurar. Jag kan arbeta ifred även om det är mycket som händer runtomrking mig, jag kan lyssna på den där favoritlåten, eller helt enkelt bara stänga ute störande ljud när det behövs. Trots att mina lurar är väldigt olika har de gemensamt att de båda kan ge mig de där sköna stunderna av lyssnande på min favoritmusik på olika sätt.

Förmodligen kommer det nya tillskottet till min lyssnarutrusning att ge mig hörselskador, men det kanske det ändå är värt. Nu kan man ta vardagens stim och stoj till att bli en njutningsfull stund för mig själv, när jag vill. Har du inte testat lurar med noice cancellation, gör det, det rekommenderas varmt!

Nej, jag är heller inte religiös, men jag kan bara säga som vår nyaste skribent, Mikael Sivermo, Hallelujah! 

Vill du läsa mer om ASUS Vulcan Pro kolla in Anders test i Svenska Headset-Guiden.

Personliga lyssningstips:

headset_guide.png

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henrik Berntsson#SmilEy# Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
#SmilEy#
Medlem
#SmilEy#

Har själv upplevt en liknande känsla, kan klart relatera.

Köpte ett par AUDIO-TECHNICA ATH-M50S på mellandagsrean och är fullständigt frälst.

Har aldrig spenderat den mängd pengar på ett par hörlurar förut, dryga 1000:-, men har inte ångrat det en sekund.