Kryptovalutor verkar vara här för att stanna och nu flaggar svenska datorbutiken Inet.se för sina planer på att införa Bitcoin som ett godkänt betalningsmedel. Den elektroniska valutan genereras fram med hjälp av datorkraft vilket också är en av de största anledningarna till att Inet nu ser över intresset för Bitcoin-betalningar.

Bitcoin är den klart mest högprofilerade kryptovalutan på dagens marknad men i dess kölkvatten har det växt fram hundratals varianter där bland annat Dogecoin och Litecoin snabbt vuxit sig populära. Bitcoin har med en sensationsartad kursutveckling blivit en snackis världen över och valutan som för ett drygt år sedan hade ett värde på runt 24 dollar handlas idag för runt 660 dollar. Som mest har valutakursen varit uppe och vänt över 1 200 dollar och investering i kryptovalutan innebär minst sagt stora risker, men även potentiellt stora vinster.

Bitcoin och andra kryptovalutor grävs (minas) fram med komplicerade matematiska formler och förutom särskilda Asic-kretsar som tagit över på Bitcoin-marknaden har traditionella grafikkort och GPU-kretsar blivit extra åtråvärda för mining av kryptovalutor. Inte minst AMD och deras Graphics Core Next-arkitektur har visat sig effektiv i dessa beräkningar och kryptovalutorna har fått bära skulden för både dålig tillgänglighet och stigande grafikkortspriser.

Datorbutiken Inet.se är en av de första stora aktörerna i Sverige att sondera terrängen för en eventuell introduktion av Bitcoin som betalningsmedel. På sin Facebook-sida undersökte butiken under onsdagskvällen fintresset hos sina kunder och vi passade på att fråga Inets vd, Erik Wickman, om deras planer och tankar om Bitcoin.erikwickman

”I och med vårt fokus på kundservice och tillgänglighet  har vi börjat se över möjligheterna att kunna ta betalt med Bitcoin. Vi märker även en stor efterfrågan på datorer som används för mining, och tycker det är väldigt spännande med kryptovalutor. Vår primära målgrupp är enhusiaster och efterfrågan finns, det är däremot inte troligt att vi sätter priser i Bitcoin utan börjar med att översätta SEK till Bitcoin via t.ex. Bitpay.” skriver Erik Wickman, vd på Inet, till NordicHardware

Inets initiala planer är alltså att använda Bitcoin som betalmedel men att man genom realtidskonvertering väljer att inte ta några risker med valutaspekulation. Något som också bekräftas av Wickman som påpekar att alla Bitcoins som butiken tar emot direkt kommer att växlas till svenska kronor.

För svenska konsumenter och Bitcoin-grävare betyder detta att man slipper en mellanhand när man spenderar sin kryptovaluta och slipper växla den till svenska kronor innan man exempelvis investerar i nya grafikkort för sina privata mining-farmer.

Även om Inet ännu inte officiellt bekräftar att Bitcoin blir en godkänd valuta i deras butiker råder det knappast tvivel om att detta bara är en tidsfråga på den svenska datormarknaden där troligtvis fler av de stora butiksskjedorna följer i kryptovalutans fotspår.


Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
HibbabibbaPersianKingS0urcerr0RJakke87Valentin N Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Intressant.

Jakke87
Gäst
Jakke87

Riktigt ballt om detta sker! De har ju egentligen inget att förlora på det 🙂

CeeJay
Gäst
CeeJay

Nej Jakke, de har inget att förlora utom pengar… 😉

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Synd att de som dedikerar sin datorkkraft för att hjälpa hitta läkemedel eller skapa ett bättre framtid inte belönas (tänker på folding@home och World Community Grid bland annat)

DunkenZ
Gäst
DunkenZ

[quote name=”Valentin N”]Synd att de som dedikerar sin datorkkraft för att hjälpa hitta läkemedel eller skapa ett bättre framtid inte belönas (tänker på folding@home och World Community Grid bland annat)[/quote]

Mining på gridcoins istället för bitcoins och växla till bitcoins när man ska handla.
Gridcoin är den enda jag vet som är bunden till vetenskapliga beräkningar.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”DunkenZ”][quote name=”Valentin N”]Synd att de som dedikerar sin datorkkraft för att hjälpa hitta läkemedel eller skapa ett bättre framtid inte belönas (tänker på folding@home och World Community Grid bland annat)[/quote]

Mining på gridcoins istället för bitcoins och växla till bitcoins när man ska handla.
Gridcoin är den enda jag vet som är bunden till vetenskapliga beräkningar.[/quote]

Jag har sett CUDA och andra coins därtill men inte denna. Ingen kommentar till mig själv 😀

Jakke87
Gäst
Jakke87

[quote name=”CeeJay”]Nej Jakke, de har inget att förlora utom pengar… ;)[/quote]
Hur kan de förlora pengar på det? ”det är däremot inte troligt att vi sätter priser i Bitcoin utan börjar med att översätta SEK till Bitcoin via t.ex. Bitpay.” De som tar risken är ju Bitpay. :-*

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Wow! Tänk att vissa företag är beredda att betala folk med elektronik för att inte ha gjort annat än att slösa el.Medans miljöorganisationer uppmanar oss att minska elförbrukning så gör dessa valutaorganisationer precis tvärtom. Dom tycker att vi ska spendera hästmängder med el på typ ingenting. Och vi blir som sagt var belönade för det med en valuta som just representerar elslöseri. Det är intressant att en valuta som representerar elslöseri ses som en värdefull valuta i vår ”trevliga” värld. PS. Undrar just vad som skulle hända om nån i hemlighet lyckas utföra ett digitalt bankrån mot Bitcoin’s ”centralbank” och… Läs hela »

PersianKing
Gäst
PersianKing

[quote name=”Valentin N”]Synd att de som dedikerar sin datorkkraft för att hjälpa hitta läkemedel eller skapa ett bättre framtid inte belönas (tänker på folding@home och World Community Grid bland annat)[/quote]

Hela konceptet med Bitcoin går ut på att skapa en bättre värld genom att ge folk ett lternativ mot nuvarande korrupta banksystemet.

PersianKing
Gäst
PersianKing

[quote name=”CeeJay”]Nej Jakke, de har inget att förlora utom pengar… ;)[/quote]

Det är inte sant eftersom affären kan växla Bitcoin till kronor samma ögonblick som denne får betald i Bitcoin, så det finns ingen risk att förlora pengar

PersianKing
Gäst
PersianKing

[quote name=”S0urcerr0R”]Wow! Tänk att vissa företag är beredda att betala folk med elektronik för att inte ha gjort annat än att slösa el.Medans miljöorganisationer uppmanar oss att minska elförbrukning så gör dessa valutaorganisationer precis tvärtom. Dom tycker att vi ska spendera hästmängder med el på typ ingenting. Och vi blir som sagt var belönade för det med en valuta som just representerar elslöseri. Det är intressant att en valuta som representerar elslöseri ses som en värdefull valuta i vår ”trevliga” värld. PS. Undrar just vad som skulle hända om nån i hemlighet lyckas utföra ett digitalt bankrån mot Bitcoin’s ”centralbank”… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”PersianKing”]Ingen risk för ”Bankrån” eftersom Bitcoin saknar någon ”Centralbank”. Systemet är distribuera. :P[/quote]Det är nog isf ännu värre än en centralbank då man isf kan distribuera en påhittad summa bitcoin’s och det finns ingen centralbank som kan informera/verifiera om bitcoin’sen är legitima. Alternativt kan man skicka kopior på samma Bitcoin’s till flera mottagare, utan att det kommer finnas någon pålitlig möjlighet att hitta boven i dramat.
I eventuella domstolsförhandlingar om vem som faktiskt äger Bitcoin’sen så blir man illa tvungen att bifoga sin el-räkning, då el-slöseri är det bästa sättet att bevisa sig som ägare av bitcoins.

PersianKing
Gäst
PersianKing

[quote name=”S0urcerr0R”][quote name=”PersianKing”]Ingen risk för ”Bankrån” eftersom Bitcoin saknar någon ”Centralbank”. Systemet är distribuera. :P[/quote]Det är nog isf ännu värre än en centralbank då man isf kan distribuera en påhittad summa bitcoin’s och det finns ingen centralbank som kan informera/verifiera om bitcoin’sen är legitima. Alternativt kan man skicka kopior på samma Bitcoin’s till flera mottagare, utan att det kommer finnas någon pålitlig möjlighet att hitta boven i dramat.[/quote] Tvärtom !!!!! När du gör en Bitcoin transaction, kommer den att kollas av många. Försöker du att skicka bitcoin till flera mottagare, kommer den första transactionen att gå igenom, medans de följande… Läs hela »

Hibbabibba
Gäst
Hibbabibba

[quote name=”S0urcerr0R”][quote name=”PersianKing”]Ingen risk för ”Bankrån” eftersom Bitcoin saknar någon ”Centralbank”. Systemet är distribuera. :P[/quote]Det är nog isf ännu värre än en centralbank då man isf kan distribuera en påhittad summa bitcoin’s och det finns ingen centralbank som kan informera/verifiera om bitcoin’sen är legitima. Alternativt kan man skicka kopior på samma Bitcoin’s till flera mottagare, utan att det kommer finnas någon pålitlig möjlighet att hitta boven i dramat.I eventuella domstolsförhandlingar om vem som faktiskt äger Bitcoin’sen så blir man illa tvungen att bifoga sin el-räkning, då el-slöseri är det bästa sättet att bevisa sig som ägare av bitcoins.[/quote] Till skillnad… Läs hela »