VR fungerar självklart bäst med 3D-miljöer som är skräddarsydda för formatet, men ibland kan man behöva köra ett vanligt skrivbordsprogram mitt i sitt VR-spelande; Bigscreen är ett program som låter dig göra just det, och ger dig ett helt virtuellt skrivbord i VR.

Idag fungerar VR-glasögon till PC i första hand som ett komplement till en vanlig skrivborsskärm eller TV. Ska du byta till ett vanligt spel eller använda dina andra program behöver du ta av dig glasögonen och återgå till plattskärmen.

Ett virtuellt skrivbord eller vardagsrum i VR

Bigscreen vill istället kunna göra dig helt skärmfri, genom att simulera skärmar direkt i VR-miljön. Du kan sitta framför ett virtuellt skrivbord och se en virtuell datorskärm, på vilken du har ditt vanliga Windows-skrivbord och dina vanliga program. På så sätt behöver du inte lämna VR-miljön för att spela ett vanligt ”platt” spel eller rota i datorns inställningar.bigscreen_spacex

Det finns även andra intressanta användningsområden som kan komma att bli vanligare framöver. Exempelvis behöver du inte simulera bara en vanlig datorskärm – varför inte sätta upp tre stora skärmar på ditt virtuella skrivbord, eller se på film i din egen virtuella biograf? Bigscreen kommer även med flerspelarstöd, så att du och en kompis kan spela på en gemensam skärm, eller se varandras skärmar.

Det känns tveksamt att Bigscreen på allvar skulle ersätta skrivbordsskärmen eller TV:n i vardagsrummet, men den här typen av program kan om inte annat bli praktiska komplement till VR-upplevelsen. Dessutom bör upplösningen i dagens VR-headset vara en begränsande faktor.

För närvarande är Bigscreen i betastadiet, men kommer lanseras i samband med Oculus Rift och HTC Vive senare i år.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Daniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Det här är något jag ser fram emot. Om nu headsetet är tillräckligt bra så att man klarar av att sittta i flera timmar så skulle jag lätt kunna tänka mig att kasta ut skärmen och använda det här i mitt jobb.