Ingen ska längre behöva avskräckas av en överdriven mängd tekniska termer vid val av trådlös router. Med hjälp av ”appar” ska alla, både noviser och avancerade användare, kunna välja rätt i routerdjungeln. Det är i alla fall den vision som Belkin presenterade på en pressträff igår.

Belkin tror mycket på sin nya serie routrar och hoppas att en satsning på användarvänlighet ska hjälpa till att växa på marknaden för hemmanätverk.

Inte oväntat pratade sig Belkins representanter varma för sina nya linje av routers – fem till antalet. Målsättningen under produktutvecklingen har varit att förenkla så mycket som möjligt för användaren, och då särskilt för den som knappt har en aning om vad en router är men som ändå vill ha ett trådlöst nätverk hemma.

Belkin2

Ett antal routers från Belkin utställda för påsyn på pressträffen.

Nyckeln till framgång ska enligt Belkin vara ett annorlunda tänkt från företaget gentemot slutanvändaren. Alla tekniktermer som sammanknippas med routers har ersatts av det som Belkin kallar för ”appar”. Allt för att flörta med ett begrepp som fler och fler vanliga användare till exempel via sin iphone lärt sig sammanknippa med olika funktoner.

En funktion på routern ska helt enkelt motsvaras av en ”app”, vilket för den enklaste routern blir tre ”appar” (installations-app, krypterings-app och självhjälp/support-app) och där den mest avancerade routern har många fler ”appar”, bland annat bittorrent-app och skrivar-app.

Memory_Safe Self_Healing Print_Genie Torrent_Genie

Några av ikonerna som symboliserar de ”appar” som Belkin hoppas ska förenkla för användaren. Backup-app, självhjälps-app, skrivar-app och torrent-app. 

Några riktiga ”appar” som för mobiler är det egentligen inte och det finns ingen Belkin-app.store att ladda hem flera ifrån. De funktioner som routern har förinstallerat är helt enkelt det som finns.

Ett annat exempel på nytänkt i fråga om användarvänlighet var att kablarna redan var förinstallerade i routern direkt i kartong. Lite larvigt kanske någon tycker, men ändå något som den helt oinsatte kan uppskatta.

Belkin1

Belkin3

Redan på den inre kartongen finns det instruktioner för hur routern ska kopplas in. Kablarna är dessutom inpluggade direkt från fabriken.

Fem olika routers presenterades under produktnamnen Surf, Share och Play. Surf var den enklaste basvarianten och Play den dyraste med dualband-teknik och inbyggd bit-torrentklient med mera. Belkin själva tror att det är mellanvarianten Share som har förutsättningar att bli en storsäljare. Rekommenderat pris blir 399 kronor för den enklaste varianten upp till 1 499 kronor för toppmodellen.

Belkinplaymax_with_apps_v2_F7D4302

BelkinPlayMax_Router_Back2

Belkins prestandarouter Play Max med alla ”appar” som finns tillängliga. Baksidan på routern visar bland annat upp två stycken USB-portar.

Det var intressant att se lite nytänkt på routersidan och med tanke på att den absoluta majoriteten av användarna inte är ett dugg teknikintresserade utan bara vill att allt ska funkera kanske Belkin kan ha något bra på gång här.

Viktigast är dock förstås att nätverket väl på plats är stabilt och har bra prestanda, men hur det är med den saken gav inte pressträffen några svar på. Det får framtida tester utvisa.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid