BBC introducerar en liten Raspberry Pi-konkurrent kallad Microbit – en dator som är hälften så stor som den senaste generationen av Raspberry Pi. Trots sitt imponerande kompakta format erbjuder den en liten USB-port, 25 LED-lampor en digital kompass, en rörelsesenor och en Bluetooth-antenn. Kanske kan den bli hackares nya favorit?

Raspberry Pi är en av världens mest populära dator som erbjuder imponerande kraft i ett litet paket för ett oerhört lågt pris. Datorn skapades med målet: att inspirerar skolungdomar att lära sig om datorer och datorprogrammering. Inspirationen till Raspberry Pi sägs ha varit en dator som skapades av det brittiska Public servive-företaget BBC år 1981. Nu får Raspberry Pi en konkurrent som också råkar vara uppföljaren till BBC:s mer än trettioåriga dator.

Hälften så stor som Raspberry Pi

BBC Microbit är en liten dator skapad av det brittiska Public service-företaget i samarbete med en lång rad kända företag så som Microsoft, ARM, Element14 och Samsung. Datorn är gjord för att delas ut till skolor och inspirera unga till att programmera datorer. Den lilla datorn har många likheter med Raspberry Pi då den i grunden är en ARM-baserad dator som fokuserar på att vara billig, liten och lätt att använda. Vi vet visserligen inte hur mycket Microbit kommer att kosta men vi vet att den mäter fem gånger fyra centimeter och att den därför är mindre än hälften så stor som den senaste versionen av Raspberry Pi.

Med en betydligt mindre area kan inte Microbit erbjuda riktigt samma specifikationer som Raspberry Pi. På grund av datorns storlek har den ingen plats för någon fullstor USB-port eller video-port, som finns i Raspberry Pi. Microbit erbjuder istället en micro-USB-port som sin huvudsakliga fysiska kontakt och har ett flertal andra I/O-portar som den kan använda för att kommunicera med världen.

BBC_Microbit_specs

Bluetooth och inbyggda sensorer

En inbyggd Bluetooth-antenn låter användare koppla Microbit trådlöst till andra sensorer, två programmerbara knappar låter användare interagera direkt med den lilla datorn och tre digitala eller analoga I/O-ringar finns tillgängliga för att koppla in andra sensorer. Microbit har även möjlighet att samla in data genom sin inbyggda accelerometer och digitala kompass som kan bistå med information om åt vilken riktning datorn är riktad och hur den rör sig. Data som samlas in av Microbit eller andra inkopplade sensorer kan hanteras av datorns ARM M0CPU-chipset och skickas ut via en av I/O-portarna eller aktivera de 25 programmerbara LED-lamporna.

BBC planerar att dela ut en miljon Microbit-datorer till skolor i Storbrittanien senare i år. Företaget lovar också att Microbit kommer att göras tillgänglig för allmänheten och säljas utan vinst vid ett senare tillfälle. Hur mycket den kommer att koste eller börja säljas till vanliga konsumenter återstår dock att se.

Källa: BBC

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ThomaseronumS0urcerr0RAbbe K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Abbe K
Medlem
Abbe K

Jag tycker det är fel att jämföra Microbi med Raspberry Pi. En Raspberry kan användas till så mycket mer. Den kan ju användas som en fullvärdig dator. Microbit kan nog mer jämföras med en arduino.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Många små moderkort nu för tiden.
Nya Macbooken kunde ju närmast beskrivas som en Apple Pi.
Och nu denna lilla krabat som i större mängder både har sensorer och beräkningskraft för att driva en smart protes – eller varför inte lederna i en Terminator.
Riktigt bra nyhet!

Thomaseronum
Gäst

[quote name=”S0urcerr0R”]…eller varför inte lederna i en Terminator.
Riktigt bra nyhet![/quote]

Ja… riktigt bra… 😐 😉