Tidigare under veckan rapporterade vi om den nya vågen av kravbrev som misstänkta fildelare mottagit – kravbrev som enligt Bahnhofs VD borde vara omöjliga.

Den danska advokatfirman Njord Law Firm har nu börjat skicka ut brev till misstänka svenska fildelare. Dessa brev säger kort och gott att mottagaren som anklagas för illegal fildelning har två val: betala en summa pengar, eller riskera att dras inför rätta.

Bahnhof har länge tagit avstånd och riktat kritik mot kravbrev som dessa genom att kritisera att andra internetleverantörer långtidssparar användardata i sina system. Information som nu verkar används för att skicka kravbrev till användare som anklagas för fildelning. Bahnhof har i sedvanlig ordning publicerat ett öppet meddelande på sin hemsida där man påpekar att om resterande internetleverantörer skulle minska tiden som man lagrar loggfiler till den nivå till den nivå som Bahnhof har så skulle dessa kravbrev inte vara möjliga.

– Om alla operatörer gjorde på vårt sätt skulle vi slippa utpressningsbrev av det här slaget. Man kan inte lämna ut något man inte har, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

 

Bahnhofs vd Jon Karlung påpekar också att det är konstigt hur Njord Law Firms kravbrev, eller utpressningsbrev som Karlung kallar dem, skulle kunna skickas ut överhuvudtaget. Detta då ett EU-domslut från 2016 borde stoppa operatörer från att lagra data om det inte finns brottsmisstanke. Vilket han menar gjort att Bahnhof numera bara lagrar loggfiler för sina användare i 24 timmar innan de raderas.

Att det fortfarande finns data för Njord Laws Firms att använda för att skicka sina brev indikerar att vissa operatörer fortfarande långtidslagrar loggfiler. Något som Karlung starkt ifrågasätter och påpekar att om andra operatörer följde EU-domstolens beslut skulle det inte vara möjligt för dessa kravbrev att skickas ut.

Bahnhof som givetvis har egenintresse av att stå på användares sida har en poäng med att ifrågasätta hur Njord Law Firm fått tillgång till användaruppgifter för att skicka sina kravbrev. När och om vi får mer klarheter i detta är dock oklart.

Hela Bahnhofs uttalande

Återigen är massutskick av kravbrev till svenska fildelare på tapeten. För ett år sedan rörde det sig om tomma hot från Spridningskollen, som Gothia Law på uppdrag av rättighetsinnehavare inom film och TV-branschen skapat. Nu är det ett faktum. Flera tusen fildelare har fått kravbrev från Njord Law Firm.

– Om alla operatörer gjorde på vårt sätt skulle vi slippa utpressningsbrev av det här slaget. Man kan inte lämna ut något man inte har, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Bakgrunden till de nu aktuella utskicken till fildelare har sin bakgrund i den så kallade Ipred-lagen, som orsakade stor debatt när den röstades igenom av Riksdagen för drygt åtta år sedan. Genom ett EU-domslut från slutet av förra året får operatörer inte längre spara data, såvida det inte finns brottsmisstanke. Därför har Bahnhof valt att radera alla loggfiler efter 24 timmar och har därmed inga data att lämna ut.

Därför finns det stora frågetecken på vilka grunder Njord Law Firm i det aktuella fallet kan hänvisa till domstolsbeslut, som gör det möjligt att lämna ut uppgifter om abonnenter.

Jon Karlungs tolkning är att det förmodligen lagrar uppgifter de i själva verket inte behöver lagra.

– Varför de har lagrat de här uppgifterna vet jag uppriktigt inte. Operatörerna borde i stället radera uppgifter de rimligen inte behöver.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MikeArvidJoe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
What
Medlem
What

Om man får ett kravbrev, så borde man väl klara sig om man går och köper filmen på DVD.
Sedan visar min bara upp DVD:n i rätten.
Eller ska man betala flera gånger för att ha tillgång till filmen i flera former?

Arvid
Gäst
Arvid

Du klarar dig även om du inte köper en dvd. Njord Law Firm kan nästan omöjligen bevisa för rätten att just Du har suttit vid datorn och laddat ner. Finns inget bevis. IP-adresser är inte personuppgifter.

Medlem

Oavsett om du äger DVD’n så har du ingen rätt att ladda ner en piratkopia från nätet, plus att torrentklienter delar ut den till andra medans den laddas ner.

Mike
Gäst
Mike

Fick brevet igår. Gällde filmen Cell. Aldrig sett den. Datumet då den skulle ha varit nedladdad var i Juni 2016. Har ingen aning om jag eller någon annan i familjen har laddat ned den. Enda jag vet är att JAG inte har sett den. Moment 22. Vi använder Netflix. C-More och Amazon Video. Funderar nu fullt allvarligt på att helt avsluta de tjänsterna och återgå till 100% automatiserad fildelning med full anonymitet istället. Blir billigare och integriteten skyddas. Slutsumman blir ett långfinger till alla de bolag som har med Njord att göra. Ser att Cell t.ex. finns i Netflix katalog… Läs hela »