Bahnhof har sin vana trogen stått upp för privatanvändare i det allt hårdare övervakningsklimatet. Trots påtryckningar från Post- och telestyrelsen om att återuppta datalagring för sina kunder har Bahnhof stått emot. Nu lägger PTS in nästa växel och hotar Bahnhof med ett vite på 5 miljoner kronor om man inte faller in i ledet.

Datalagringsdirektivet som spikades under 2006 av EU var ett grepp för att göra det lättare för myndigheter att övervaka datakommunikation i jakten på terrorister och för att förebygga brott. Direktivet som satte krav på att telekomföretag ska lagra sina kunders data i mellan 6 till 24 månader skrotades dock tidigare i år av EU-domstolen. Domstolen meddelade; ”Direktivet innebär ett omfattande och särskilt allvarligt intrång i den grundläggande rätten till 
respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter, utan att detta intrång begränsas till vad som är 
strängt nödvändigt.”

När EU-domstolen meddelade sitt beslut var just Bahnhof en av de operatörer som var snabbast med att avsluta sin datalagring och radera all data som fortfarande låg lagrad.

Bahnhof är den enda operatör som stått emot PTS

Trots att datalagringsdirektivet förklarats som ogiltigt har svenska Post- och telestyrelsen utövat påtryckningar på svenska telekomoperatörer för att fortsätta sin datalagring – det med svensk lagstiftning i ryggen. De svenska reglerna prövades av Stockholms förvaltningsrätt tidigare i oktober och rätten beslutade att vidhålla reglerna för datalagring hos svenska operatörer.

Beslutet har gett PTS ytterligare vind i ryggen och har nu ökat pressen på Bahnhof genom att kräva ett vite på 5 miljoner kronor om teleoperatören inte återupptar sin datalagring från och med den 24 november. En datalagring som alla övriga stora operatörer redan återupptagit efter PTS påtryckningar.

jonkarlung

I ett pressmeddelande under måndagen meddelar Bahnhofs frispråkige vd Jon Karlung att man tänker ta upp fajten med PTS och att man inte är förvånade över beslutet.

– Vi är tyvärr inte förvånade. Självklart kommer vi att överklaga. Men samtidigt har vi en plan B för att skydda kunderna mot massövervakningen. Detaljerna kommer senare, men jag känner mig lugn, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Foto: Bahnhof samt Fotograf.nu

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid