Spridningskollen.se jagar fildelare med ersättningskrav, nu går teleoperatören Bahnhof ut med att man kontrar med sitt eget betalningskrav för varumärket ”Spridningskollen”.

Bahnhof har gjort det till en vana att ställa sig på konsumenters sida när det kommer till diskussioner kring fildening och rätten till privatliv på nätet. Företaget har gjort detta till en del av sin företagsprofil och nu ger man sig på nästa offer – Spridningskollen.se.

Spridningskollen blev en snackis över en natt när man började skicka ut ersättningskrav till svenska fildelare. Med en lista över svenska IP-adresser i handen började organisationen skicka ut skadeståndsbrev på 2 000 kronor per film till vad man identifierat som svenska fildelare.

Tusentals svenska fildelare kan få krav om skadestånd

Identifieringen ska ha skett genom att övervaka svenska bittorrent-trafik där man fått tag på IP-nummer och sedan krävt ut faktiska personuppgifter från teleoperatörer som hanterat IP-adresserna. Svenska operatören Bahnhof meddelade redan då att man datalagrade sina kunders information på ett sätt som inte gjorde de tvingade att skicka ut personuppgifter till Spridningskollen och på så sätt kunde låta deras kunder bibehålla sin personliga integritet.

Bahnhof varumärkesskyddar Spridningskollen.se

Nu visar det sig att Bahnhof hade ytterligare ett ess i skjortärmen då företaget i hemlighet ansökt om varumärkesskydd för just ”Spridningskollen” den 31:e augusti 2016. En ansökan som man nu använder som skäl för att skicka ett ersättningskrav till Spridningskollen.se – på 2 000 kronor.bahnhof_faktura_stor

Den uppenbara passningen till Spridningskollens ersättningskrav på just 2 000 kronor skickades tillsammans med ett meddelande som förklarade att brevet skulle ses som ett erbjudande om förlikning. Med ett matchande pajdiagram som visar vart pengarna kommer att gå. Bland annat Faxmaskinsinstitutet, Föreningen för svenska ångbåtsstämplar och Spridningskollen.org (En sajt som försöker stoppa Spridningskollen).

Såhär lyder hela Bahnhofs meddelande

Bahnhof skickar faktura till Spridningskollen: ”Betala 2000 kr nu eller få problem senare”

Spridningskollen.se har som affärsidé att skicka kravbrev till påstådda fildelare. Vid utebliven betalning på 2000 kronor finns risk för domstol. Nu gör Bahnhof likadant mot Spridningskollen.

Så här lyder meddelandet:

Ni gör intrång i vårt varumärke ”Spridningskollen”.

Bahnhof ansökte om varumärket 2016-08-31, i samband med lanseringen av sajtenSpridningskollen.org

Välj mellan att betala 2000 kronor SAMT släcka ned er sajt ”Spridningskollen.se” snarast, eller motse rättsliga åtgärder i samma stund som ansökan blivit behandlad.

Man kan säga att det här brevet är ett erbjudande om förlikning. Om den som gjort intrång i varumärket inte betalar kan rättighetsinnehavaren gå vidare till rättegång, vilket är betydligt kostsammare för alla inblandade..

Hur Spridningskollen.se svarar på Bahnhofs ersättningskrav är ännu oklart.

NAS-enheter på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid