I en tid där anonymitet på internet är en het fråga så kommer nu bredbandsleverantören Bahnhof med ett avslöjande om ökad datalagring i Sverige.

Bredbandsleverantören Bahnhof har nu gått ut med ett avslöjande av en ny statlig undersökning som föreslår ökad datalagring i Sverige.

Bahnhofs anonyma källor berättar hur utredningen föreslår flertalet sätt som datalagringen i landet ska utökas. Bland annat så kan internetoperatörer komma att tvingas bygga om sina system i syfte att underlätta övervakningen. Något som kan leda till en kostnad på hundratals miljoner kronor.

”En normalstor operatör kommer enligt inofficiella beräkningar att behöva lagra 300 Terabyte mer än idag, till en kostnad av hundratals miljoner kronor.” – Bahnhof.

Bahnhofs VD, Hon Karlung jämför i artikeln på företagets hemsida Sverige med Kina, där internet anpassas för att optimera övervakning istället för prestanda. Utredningen ska läggas fram i början av oktober månad, men det är tack vare en konflikt på insidan som Bahnhof nu har fått tillgång till information om vad som planeras och vad utredningen fokuserar på.

I dagens läge använder sig i princip samtliga leverantörer i Sverige sig utav lösningar där flertalet användare delar på samma IP-adresser, detta är en tekniskt effektiv lösning, men det gör det svårare att peka ut enskilda personer som använt en viss IP-adress vid en viss tidpunkt.
Ett av förslagen som utredningen kommer att lägga fram är då att internetleverantörer ska tvinga att omkonstruera dessa system för att göra det enklare att peka ut enskilda personer som misstänks för brott när polismyndigheter kräver denna information från internetleverantörer.

– Hela branschen är i uppror. Sverige gör som Kina, där staten kräver att nätet ska vara skräddarsytt för övervakning, inte för att internet ska fungera så bra som möjligt. Kostnaden blir stor, men det värsta är att våra systemtekniker måste ägna sig åt fel saker. Vi vill lägga allt fokus på att hela tiden göra nätet snabbare, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

Förslaget en attack mot VPN-tjänster

Ett av de nya förslagen ska även vara en attack mot så kallade VPN-tjänster som underlättar en mer anonym internetnärvaro genom att dölja användares IP-adresser. Exakt vad som föreslås kan Bahnhof inte säga i dagsläget, men den information som företaget kommit över föreslår en loggning av ”första aktivering av anonymiseringstjänster”.

Ett annat förslag som förbereds ska även vara att IP-adresser ska lagras hos leverantörer i upp till tio månader istället för sex månader som är kravet i dagsläget.

Det är då den 9 oktober som utredningen ska läggas fram, exakt vad som kommer att hända efter förslagen officiellt lagts fram återstår dock att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Varför slösar vi pengar på utredningar om ÄNNU MER av sådant som redan deklarerats som olagligt av Europadomstolen?! Helt sinnessjukt. Men vi vet vem vi har att tacka för detta: det tvehövdade svinet Thomas Bodström som kläckte ideen om detta, sedan regeringen under den smutsiga tvättbjörnen Fredriksson Reinfeldt som faktiskt införde Bodströms påhitt – efter att initialt ha varit emot dem, men bara medans de var i opposition. Sedan blev det annat ljud i skällan när de själva hade regeringsmakten. Så, politikerpack, med andra ord. Spelar ingen roll partifärg, de är samma skrot och korn när det kommer till kritan.… Läs hela »