Efter att AMD gått ut med att kommande processorer baserade på Zen 3 inte skulle bli kompatibla med 400-seriens styrkretsar fick tillverkaren motta tillräckligt med kritik för att se över alternativen och nu har kompatibilitetsfrågan lösts.

För nästan två veckor sedan gick AMD ut och klargjorde hur det skulle ligga till med kompatibiliteten mellan dagens moderkort och de kommande processorerna baserade på arkitekturen Zen 3. AMD:s officiella uttalande var att processorsockel AM4 fortfarande skulle gälla för Zen 3, men alla nuvarande styrkretsar skulle inte bli kompatibla.

Av de lanserade styrkretsarna för AMD:s Zen-processorer skulle det endast vara de senaste två som skulle vara kompatibla med nästa arkitektur. Det vill säga styrkretsarna X570 och B550.

Anledningen till att endast X570 och B550 skulle kunna uppgraderas med Zen 3-kompatibilitet sades vara resterande styrkretsars SPI ROM-kapacitet. Med dessa ansågs de stora BIOS-uppdateringar som skulle krävas för att implementera Zen 3-stöd vara för stora för äldre moderkort.

AMD har en lösning men den kommer med krav

AMD fick motta mycket kritik för att endast de två senaste styrkretsarnas moderkort skulle bli kompatibla med den kommande arkitekturen. Efter detta har tillverkaren tydligen sett över sina möjligheter och lyckats ta fram en sorts lösning för kompatibilitetsproblemen. Däremot förklaras det i AMD:s inlägg på forumet Reddit att lösningen kommer med en del uppoffringar från användarens sida. AMD förklarar det hela på följande vis:

  1. Zen 3-stöd kommer att komma till styrkretsarna B450 och X470 i form av beta-BIOS.
  2. BIOS-uppdateringarna tar bort stöd för många existerande Ryzen-processorer för att fria upp tillräckligt mycket ROM-plats.
  3. En uppdatering till en av dessa beta-BIOS är permanent. Det kommer inte finnas något stöd för att återvända till en äldre BIOS-version.
  4. Dessa BIOS kommer endast bli tillgängliga för verifierade ägare av moderkort ur 400-serien som även har införskaffat en av de kommande Zen 3-processorerna.
  5. Dessa BIOS kommer inte nödvändigtvis finnas tillgängliga direkt vid lanseringen av de kommande Zen 3-baserade processorerna.
  6. Detta är det sista steget framåt 400-seriens moderkort kommer att kunna ta. För processorlanseringar bortom Zen 3 kommer nyare moderkort att vara ett bekräftat krav.
  7. AMD fortsätter rekommendera sina användare att införskaffa moderkort med 500-serien styrkretsar om Zen 3-baserade processorer är något som står på inköpslistan.

AMD har lyckats hålla sockel AM4 vid liv sedan lanseringen av den första generationens Ryzen-processorer. Nu ser det ut som att tillverkaren hittat ett sätt att lyckas hålla sina styrkretsar aktuella längre än tidigare. Dock med ett par bieffekter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid