Intel är precis som Apple en hejjare på att presentera lysande kvartalsrapporter och deras senaste räkenskaper var inget undantag. Intel nådde för första gången i historien en omsättning på 13 miljarder dollar under ett kvartal, motsvarande 83 miljarder svenska kronor i dagens kurs. En siffra som var 21% högre än samma kvartal under 2010.

Intel konstaterade att deras två bästa marknader var för PC-klienter där man ökade 11% från förra året, samt deras datacenter-avdelning som ökade med 15%. Det senare sägs komma som en effekt av den mobila marknadens utveckling som lagt betydligt högre belastning på mobila nätverk och Internet, något som i sin tur krävt större hårdvaruinvesteringar som gynnat Intel.

Intel hade trots sina fina siffror en del mörkare områden i sin verksamhet. Bland annat såg man hur deras försäljningssiffror för budgetprocessorn Atom sjönk med 15% från samma kvartal förra året. Något som troligtvis påverkas av bland annat en lyckad lansering av AMD Fusion men även den lavinartade utvecklingen på tabletmarknaden där ARM-arkitekturen dominerar.

atomAtom var en av Intels besvikelser under andra kvartalet 2011.

Intels nettovinst landade på 3 miljarder dollar, eller 19,2 miljarder svenska kronor, vilket var en ökning på 2% från andra kvartalet 2010. Men samtidigt 7% lägre än vad man kunde rapportera i första kvartalet 2011. Även resultatet per aktie var lägre än under första kvartalet och sjönk med 4% till 54 cent.

Intel har samtidigt goda förhoppningar för resterande delen av året där man väntar sig en omsättning på runt 14 miljarder dollar för tredje kvartalet samt en årlig ökning av intäkterna med drygt 20%.

Annons

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Imponerande siffror här också. Är säkert AMD Zacate/Ontario som plockat andelar från Atom. Och ARM som du skriver. Frågan är hur Intel ska kontra det?

Jacob Hugosson
Medlem

Intel har accelererat sin roadmap för Atom så vi lär nog få sen ändring på det framöver. Det är väl nästa år Intel släpper sin helt nya Atom-arkitektur om jag inte minns fel, dagens Atom och nästa generation är fortfarande baserade på samma kärna som den första.