IBM såg under början på 90-talet hur ärkerivalen Microsoft spurtade om och förbi på en kraftigt växande PC-marknad. Men nu har IBM fått något av en revansch när man för första gången på 15 år kan stoltsera med ett högre börsvärde än Microsoft, en historisk vändning som nu betyder att Microsoft har både Apple och IBM ovanför sig på börserna.

Microsoft tappade sin topposition bland datorföretagen under 2010 när Apple för nästan exakt ett år sedan klättrade upp till ett börsvärde på 222 miljarder dollar, medan Microsoft haltade och förlorade sin ledarposition med 219 miljarder dollar. Tyvärr för Microsofts del har trenden varit fortsatt negativ och man kunde under gårdagen notera ett börsvärde på 203,82 miljarder dollar, medan Apple ökat markant det senaste året till drygt 308 miljarder dollar.

ibm.bors
*Mkt cap = Totalt börsvärde

Mest noterbart var ändå att IBM alltså vänt på steken och med ett börsvärde på 205,2 miljarder dollar nu tagit sig ifatt och förbi Microsoft på börsen. En trend som startade redan under början av 2000-talet. Sedan det nya millenniet startade har Microsoft förlorat ungefär 58% av sitt börsvärde, medan IBM ökat med motsvarande 57%. En utveckling som knappast ger Microsoft någon ro den närmaste tiden.

Detta är inte första eller sista gången vi får se svängningar som dessa på elektronikmarknaden, men frågan är om Microsoft kan vända på sin negativa trend inom en snar framtid. En tillverkare som garanterat hoppas på detta är Finska Nokia som om möjligt sett ännu sämre utveckling de senaste åren.

Annons

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Många gamla IBMare som jublar nu, OS/2-NT lever kvar i deras minne fortfarande och MS har varit ett rejält rött skynke för de som var med då.