Det är ingen nyhet att ATI jobbat på en styrkrets (moderkortchipset) för AMDs mycket populära Athlon 64-processorer. Vi har spridigt rykten kring detta tidigare men nu har ATI äntligen gjort sin officiella lansering av deras Athlon 64 Socket 939 styrkrets och chipsetserien heter ATI Radeon Xpress 200, Radeon X200.Vi har nu fått se ett flertal tester på referensmoderkort från ATI som baserats på de två styrkretsarna RX480 och RS480. Det som skiljer dem åt är att RS480 har en integrerad grafikkrets, något som vi för övrigt väntat på länge för Athlon 64-marknaden.


Till skillnad mot många chipset-introduceringar som gjorts med medelmåttiga referensmoderkort där man både saknat features och stabilitet imponerar ATI verkligen med sin lansering av X200.
Utöver mycket god prestanda, likvärdig och i vissa fall bättre än nForce4, erbjuder ATIs referenskort även ypperliga överklockningspotential (Enligt Anandtechs recension). Det är nog första gången någonsin vi ser detta på ett referenskort och det bådar verkligen gott för retail-moderkort baserade på dessa styrkretsar.


Sett till features är styrkretsarna välutrustade, om än inte lika välutrustade som nForce4, och man har enligt ATI planer på att lansera en SLI-kapabel modell i början av 2005.


Det enda som verkar vara något av en besvikelse är den integrerade grafikkretsen på RS480. Prestandan är knappast tillräcklig för något annat än windowsmiljö och även om det fungerar med mer eller mindre alla dagens speltitlar, jämfört med Intels integrerade grafikkrets som kraschar i allt, så är det sällan vid acceptabel prestanda.
Den integrerade grafikkretsen är med andra ord klart bättre än Intels lösning, men knappast något man använder som substitut vid PC-spel.Tillsammans med ett ATI-baserat PCI Express-grafikkort kan man dock nyttja tekniken SurroundView. En desktopvariant av Matroxs TrippleHead där man kan använda teoretiskt upp till 4 monitorer med hjälp av den integrerade grafikkretsen.


ATI Radeon Xpress 200 verkar vara en riktig höjdare för Athlon 64-plattformen och vi längtar verkligen på retailmoderkort med detta chipset. Tills dess kan ni hitta mer information om chipset i recensioner runtom nätet. Här nedan är en lista över några.


:: Anandtech :: HotHardware :: LegitReview :: Tech Report :: Spode’s Abode :: Driver Heaven :: PC Perspective ::

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid