ATI har nu lanserat deras uppföljare till moderkortchipset ATI 9100 IGP (RS300) för Pentium 4-plattformen. ATI 9100 IGP Pro (RS350) är namnet på det nya chipset och det finns en del intressanta nyheter.
Förutom en ny sydbrygga med SATA och stöd för många USB2.0-enheter kan vi räkna in en något optimerad grafikkrets och en bättre presterande nordbrygga.


Enligt ATI har man optimerat minneskontrollern på 9100 IGP Pro vilket var nödvändigt. Något vi på NH också uppmärksammat under tester av föregångaren.
Det som kanske är mest intressant är dock ATIs uttalande om att 9100 IGP Pro ska vara optimerad för Intels nya Prescott-kärna. Det låter helt klart intressant och på Anandtech.com har man inte tagit ATI på orden utan helt sonika testat prestandan mellan Northwood och Prescott på det ny moderkortchipset.
Resultaten är mycket intressanta för de visar faktiskt på en klart mätbar prestandaskillnad mellan Northwood och Prescott på 9100 IGP Pro och för ovanlighetens skull till Prescott-kärnans fördel.


Exakt vilka optimeringar ATI har gjort för att förbättra Prescott-prestandan ges det inga svar på men det ser onekligen ut som att chipsettillverkarna kan krama mer prestanda ur Prescott än vad man kanske tror. Vad som dock höjer våra ögonbryn är att ATI är före Intel med ett Prescott-optimerat chipset på marknaden.


Läs mer om 9100 IGP Pro på Anandtech.com.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid