Häromdagen rapporterade vi om de första strömförbrukningstesterna för AMDs nya 90nm-kärna för Athlon64. Det var TechReport som både testade kärnans strömförbrukning och värmeutveckling. Resultaten såg också lovande ut, 90nm modellen Athlon64 drog mindre ström och utvecklade mindre värme. Klappat och klart kan tyckas, men så verkar inte vara fallet.


På Sudhian Media har man nu publicerat en liknande artikel som på TechReport men något mer omfattande. Här har man fokuserat på värmeutvecklingen och därmed kärnornas arbetstemperatur vid olika frekvenser.
Resultaten man fick var på många sätt väldigt olika dem man fick fram på TechReport och här fick man inte några positiva indikationer från AMDs 90nm kärna.
Värmeutvecklingen ser ut att vara högre vid 90nm tillverkningsteknik, något vi redan sett på Intels Prescott-kärna, och skillnaderna är enligt Sudhians tester klart märkbara.
För att ta ett exempel ser det ut som att en 90nm Athlon64-processor vid 2.0GHz (3500+) utvecklar mer värme än vad en 130nm Athlon64-processor vid 2.4GHz (3800+) gör(!).


De resultat man fått fram analyseras och man tar även upp dual-core tekniken i detta sammanhang. Problemet kan i dagsläget vara att processorerna helt enkelt har för liten yta. Det gör det extra svårt för oss att kyla dem trots att värmeutvecklingen nödvändigtvis inte behöver vara högre.
En dual-core lösning behöver därför inte bli mycket svårare att kyla trots (kanske tack vare) att två kärnor samsas om samma chipyta.


Sudhians artikel är i klar kontrast jämfört med den vi såg på TechReport och spekulationerna kring dual-core processorer är mycket intressant. Hela artikeln som även går igenom vad som menas med tillverkningsprocess finns att tillgå här.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid