Small preview image

Som den uppmärksamme läsaren noterat tillkännagav AMD i början på året en ny plattform för ultraportabla datorer. Med kodnamnet Yukon och den enkelkärniga processorn Athlon Neo (en nedbantad Athlon K8 processor) ska denna plattform ligga som grund i ultratunna notebooks, den första redan utannonserad av HP. Nu har AMD bekräftat ryktena om att en två-kärnig version är under utveckling.



Denna processor med kodnamnet Conesus kommer lanseras under andra halvan av 2009 på plattformen Congo och leverera hög prestanda i en liten förpackning. Enligt rykten kommer Congo-plattformen grundas på AMDs RS780M chipset med SB710 sydbryggan och endast ha ett TDP på 15 watt, vilket borgar för mycket låg ljudnivå samt lång batteritid.


Till skillnad från Intel och deras Atom processor siktar dock AMD in sig på de något större bärbara datorerna. Man vill skapa billigare ultraportabla notebooks som fortfarande går att använda till något tyngre applikationer och inte bara är lämpliga för surfande och skrivande. Storleken man eftersträvar är 12-14 tum och ett slutpris runt 6000 kronor.


Därmed påstår AMD själva att man inte konkurrerar direkt med Intels Atom, även om man såklart konkurrerar indirekt vid valet storlek på dator. Om detta är ett strategiskt val för att man inte tror på den begynnande netbook marknaden eller om AMD helt enkelt saknar resurser och/eller teknik för att slå sig in på denna marknad där idag Intel snarast möter konkurrens från VIA.


Källa: EWeek

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid