Small preview image

AMD använder samma grundarkitektur för de flesta av sina processorer och detta är anledningen till att vi ofta kan låsa upp extra CPU-kärnor och liknande på tillverkarens billigare processorer. Det man inte hör lika ofta om är manipulering av processorernas cacheminne. Det inte alla är medvetna om är att Athlon II X3-serien egentligen är en Phenom II CPU med inaktiverad L3-cache. Till skillnad mot att öppna upp en extra CPU-kärna är en L3-cache något som ofta kan göra ganska stora skillnader i spel, något man nu visat tydligt på den asiatiska sajten inpai.com.



Man har där tagit en Athlon II X3 435 CPU och visat hur man med några handvändningar i BIOS låser upp processorns inaktiverade 6MB L3-cache och på detta sätt vinner allt mellan 10- till 20% i spelprestanda.


Processorn blir faktiskt en snabbare variant av den populära Phenom II X3 720 processorn då man med lika stor L3-cache även kommer med en 100MHz högre klockfrekvens. Än så länge verkar denna funktionalitet endast finnas i MSIs senaste BIOS-versioner, vilket inte är helt oväntat med tanke på tillverkarens syn på upplåsning av processorkärnor.



Athlon II X3 CPU med aktiverad L3-cache


Läs hela artikeln på Inpai.com.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments