Ungefär ett år efter att AMD släppt Ahtlon 64 tänker de lansera sin 0.09µm upplaga av samma processor. Övergången från 0.13µm till 0.09µm kommer först att ske på servermarknaden, sedan den mobila och till sist desktop-marknaden.
Det är inte bara tillverkningstekniken är ny med 0.09µm-versionen utan AMD introducerar även stöd för SSE3 och DDR2.


Innan allt detta händer kommer ytterligare en del förändringar inträffa. Jag syftar då på att AMD ska introducera socket 939, och i samband med det även höja hastigheten på HT-bussen till 1GHz. Enligt The Inquirer kommer detta inte att ske genom att AMD höjer ”FSB:n” och låter HT-bussen jobba i 4*250MHz som de flesta har antagit, utan det kommer istället att ske genom att HT-bussen ”breddas” till 5*200MHz.


Det ser tyvärr ut som att den ”modernare” AMD-användaren kommer att behöva byta moderkort många gånger i höst tyvärr. Det enda som skulle kunna vara en tröst är att Intel inte är bättre, men frågan är om de inte är lika dåliga bara.


The Tech Report har en länk till en mycket intressant film om Athlon 64. Den är 1 timme och 20 min och ger en bra bild av grunderna i AMDs 64bitars teknik. Det hela kan vara ett intressant komplement till alla recessioner, och det kan ju vara skönt att slippa läsa.


Källor: VR-Zone, The Inquirer och The Tech Report.

  • Kommentera i forumet
    Annons
  • Leave a Reply

    Please Login to comment
      Subscribe  
    Notifiera vid